Linkovi

Dvostranačje - redak prizor u Kongresu


Predstavnički dom glasao je za poništavanje zakona o reformi sistema zdravstvene zaštite.

Posle jednog od najproduktivnijih post-izbornih zasedanja Kongresa u novijoj američkoj istoriji, Amerikanci čekaju da vide da li Kongres u novom sastavu može da pronadje zajednička gledišta i dvostranačje, ili će se pak vratiti prepirkama i opstrukciji koji su smanjili sposobnost Vašingtona da rešava hitna pitanja.

Novo bojno polje, sa pozicijama zacrtanim po stranačkoj liniji, otvorilo se obećanjem republikanske većine u Predstavničkom domu da će glasati za opoziv zakona predsednika Obame o reformi sistema zdravstvene zaštite, što je i ostvareno u sredu. Na pomolu su i druge bitke – oko federalne potrošnje, vladinog duga, beneficija za penzionere, energetske politike i imigracione reforme. Zato se poziv na dvostranačje u Vašingtonu često čuje, ali retko kada sluša.

U sred vašingtonskog hroničnog političkog razdora i buke, često bivaju zagušeni zakoni kojima treba da se reše nacionalni prioriteti.

Budući da nijedna stranka ne može da potpuno sprovede svoje ciljeve, niti je spremna na kompromis oko ključnih principa, često dolazi do blokade. U Senatu je u poslednje dve godine pokrenuto više proceduralnih inicijativa za blokiranje zakona nego u 19. i 20. veku ukupno.

Politički analitičar Norman Ornstin kaže:

Proveo sam 41 godinu u Vašingtonu, pomno prateći zbivanja u Kongresu, i nikada nisam video ovako loše stanje.“

Predsednik Obama došao je u Belu kuću obećavajući da će da obezbedi politički konsenzus i promeni često otrovni politički ton u Vašingtonu. Ali većina njegovih pobeda u Kongresu ostvarena je uprkos gotovo jednoglasnom protivljenju republikanaca, ponekad u pratnji užarene retorike kakva nije vidjena decenijama unazad.

Sa dolaskom novog Kongresa, obnovljeni su pozivi na promene. Demokratski senator Džon Keri iz Masačusetsa smatra:

Svet naredne generacije će se promeniti suviše brzo da bi političke stranke mogle da se tako usko koncentrišu samo na izbore koji slede. A 21. vek može biti novi „vek Amerike“, samo ako ponovo uspostavimo osećaj odgovornosti, i zaglušujuću kakofoniju stalne političke kampanje zamenimo širim dijalogom o tome šta je najbolje za našu zemlju.“

Prošlogodišnje zasedanje Kongresa posle izbora pružilo je tračak nade. Demokrate i republikanci pronašli su zajedničke tačke kod teških fiskalnih pitanja i usvojile poreski zakon koji su obe strane mogle da prihvate. Kongres je usvojio mnoge druge zakone, često uz barem simboličnu podršku republikanaca.

Ne možemo da ponovo bijemo bitke od protekle dve godine, koje nas odvlače od teškog posla oporavka naše ekonomije“, upozorio je predsednik Barak Obama.

Medjutim, republikanci u Predstavničkom domu kažu da su im birači poverili mandat da zaustave ili ponište Obamine zakone, uključujući i obaranje predsednikovog ključnog zakona o zdravstvenoj reformi. Fred Apton, republikanski kongresmen iz Mičigena, je zapretio:„Rušićemo ovaj zakon deo po deo, sve dok ga ne oborimo.“

Samo polako - kaže lider senatske manjine Heri Rid. „Republikanci moraju da shvate da zakon o reformi zdravstvene zaštite neće biti poništen."

Ostaje da se vidi da li će napad na članicu Kongresa Gabrijel Gifords imati trajnijeg uticaja na nacionalni politički diskurs – da li će smiriti strasti i retoriku, obezbedivši veći prostor za kompromis. Za sada, incident je po svemu sudeći probudio osećaj jedinstva medju članovima Kongresa.

Napad na jednog od nas je napad na sve u našoj službi. Takvi napadi ne smeju da se dešavaju u našem društvu“, naveo je predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner. Posle tragedije u Arizoni, Predstavnički dom je privremeno odložio zakonodavne poslove.

XS
SM
MD
LG