Linkovi

Akcija za iskorenjivanje polia


U toku je najnovija vakcinacija stanovništva u četiri zemlje u kojima nije iskorenjen poliomijelitis ili dečja paraliza. Ukoliko akcija bude uspešna, dečja paraliza bi po svemu sudeći bila iskorenjena u celom svetu. Iza programa kojem se pripisuje sprečavanje miliona slučajeva bolesti i očuvanje nebrojenih života, stoji Australijanac, star 88 godina.

Kao dečak, odrastajući u Pakistanu, Zak Ahmad je sanjao da postane fudbalski trener. U 21-oj godin se preselio u Australiju kako bi ostvario taj san. Samo nedelju dana kasnije, život mu se odjednom promenio.

„Nisam mogao da pomerim obe noge. Lekari su rekli da će biti čudo ako se uopšte izvučem, zato što medicinska nauka nije imala lek za tu bolest.“

Ahmad je dobio polio, bolest koja parališe svoje žrtve – a ponekad ih i ubija.

„Pomislio sam da su moji snovi završeni. Ne mogu da radim ništa do kraja života. Bio sam potpuno šokiran.“

Ahmadovo iskustvo nije usamljeno. Nekada su stotine hiljada ljudi imale polio – virus koji se širi lako, kao obična prehlada. Dečja paraliza više ne preti u zapadnim zemljama, zbog masovne imunizacije koja je počela 1950-ih godina. Ali deca iz zemalja u razvoju živela su pod stalnim rizikom od infekcije do nedavno, kada je jedna medjunarodna organizacija preduzela akciju za eliminaciju bolesti.

U malom australijskom gradu Namburu, počela je borba za iskorenjivanje polia. Vizija jednog čoveka je bila da samo dve kapljice iz bočice mogu da spreče infekciju dece i da je moguće globalno iskorenjivanje polia. U današnje vreme, 20 godina kasnije, kažu da su do tog cilja ostale samo tri godine.

U jednom časopisu sam pročitao da je za 100 miliona dolara Svetska zdravstvena organizacija iskorenila male boginje. I to je mi razigralo maštu. Pomislio sam, mogli bismo i mi da uradimo nešto slično.“

Fondacija Bila Gejtsa učestvuje u akciji iskorenjivanja polia u svetu
Fondacija Bila Gejtsa učestvuje u akciji iskorenjivanja polia u svetu

Ser Klem Renuf, tadašnji predsednik Medjunarodnog Rotari kluba, ubedjivao je članove te organizacije širom sveta da se ujedine protiv bolesti, uključe se u prikupljanje novca za borbu protiv virusa i posvete vreme ostvarivanju tog cilja.

„Odjednom smo shvatili da imamo mogućnost i podstrek da kao Rotari klub radimo velike projekte, tako da iskorenjivanje polia više nije bio neostvariv san.“

Medjunarodni Rotari klub je obećao da će sakupiti 120 miliona dolara za imunizaciju dece od bolesti. Rotarijanci su otada prikupili više od 900 miliona dolara za iskorenjivanje polia. Njihov klub sada nastavlja borbu za iskorenjivanje bolesti i saradjuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om, američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti i sa Fondacijom Bila i Melinde Gejts.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je od 1988, više od dve i po milijarde dece imunizovano od polia. Kampanja je usredsređena na Pakistan, Avganistan, Indiju i Nigeriju, četiri zemlje u kojima bolest i dalje postoji. Dženi Horton pomaže Rotari klubu u kampanji koju sprovodi u tim zemljama.

„Naše ekipe idu od vrata do vrata i vode računa da svako dete mlađe od pet godina bude vakcinisano. To je ogroman program, ali su njegovi efekti u prevenciji bolesti još veći.“

Imunološki sistem Zaka Ahmada, samo nedelju dana pošto se razboleo od dečje paralize, počeo je borbu sa virusom. On je zahvalan što mu je oralna polio vakcina koju je primio kao dete, omogućila novi život.

„Jednog jutra sam se probudio, okrenuo se i telo mi se pokretalo normalno.“

Iskorenjivanje dečje paralize je na vidiku. Kada je kampanja počela, Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da bolest pogađa više od hiljadu dece dnevno. Ove godine, prijavljen je samo 561 slučaj.

Nastavićemo do kraja. Prisutni smo i ne želimo da deca budu inficirana. Veoma je važno da do svakog deteta stignemo sa vakcinom protiv polia.“

Sa vakcinom, koja sada uliva veliku nadu da će druga najteža bolest na planeti, biti zauvek iskorenjena.


XS
SM
MD
LG