Linkovi

CG: "Država je časna koliko je to njen policajac"


Obeležavanje 10. godišnjice Policijske Akademije u Crnoj Gori, 7. jul 2016.
Obeležavanje 10. godišnjice Policijske Akademije u Crnoj Gori, 7. jul 2016.

Crna Gora zaslužuje modernog i savremenog policajca koji će služiti građanima, rečeno je na svečanosti povodom desetogodišnjice Policijske akademije i poručeno da će država biti časna onoliko koliko je to njen policajac.

Direktor Akademije, Rajko Peković ukazao je da živimo u svijetu društvenih, kulturnih, političkih, ekonomski i drugih raznolikosti, sa novim i kompleksnijim bezbjednostim izazovima.

"Uloga policije i drugih bezbjednosnih službi izuzetno je važna za proces stvaranja povoljnog ambijenta za dinamičan društveni razvoj i određivanje demokratskog karaktera države“, poručio je Peković na svečanosti u Danilovgradu povodom promocije osme generacije polaznika osnovnog policijskog obrazovanja, koji su završili obrazovni program višeg stručnog obrazovanja Policajac.

On je objasnio da u takvim uslovima policijskim obrazovnim institucijama pripada zahtjevna uloga da budu promoteri modernog kapaciteta policijske profesije u savremenom evropskom društvu koje se bazira na specijalističkim i naučnim znanjima.

Peković je ocijenio da je Akademija opravdala postojanje i, u skladu sa svojim mogućnostima, doprinijela razvoju i autoritetu države.

"Crna Gora zaslužuje modernog i savremenog policajca koji će djelovati proaktivno i koji neće postupati sa pozicije sile i u punom smislu služiti građanima“, saopštio je Peković.

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović kazao je da je, na žalost, sve više prilika u kojima se dokazuju oni koji su nekada bili na margini.

"U svijetu koji se promijenio mnogi su željeli da budu kriminalci. Vi ste odabrali da budete policajci i država je dužna da poštuje vaš izbor“, kazao je Danilović ovogodišnjim polaznicima Akademije.

Danilović je naveo da država ima obavezu da pomogne budućim policajcima.

"Pokazali ste da želite da budete među najboljima, birajući stranu koja je opasna po život i dobra za obraz države“, rekao je Danilović.

Prema njegovim riječima, budući policajci imaće cijelog života manje novca od onih protiv kojih se budu borili.

"Imaćete manje novca nego što zaslužujete, ali čast i slava mogu pripasti vama, ukoliko budete radili onako kako se od vas očekuje“, kazao je Danilović.

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović rekao je da je obrazovanje policijskih službenika, u okviru osnovnog programa za zanimanje policijac i njihova dalja edukacija, jedan od prioretita u procesu reforme policijske organizacije i da se temelji na usvajanju adekvatnih standarda iz oblasti bezbjednosti.

Kako je kazao, to je preduslov za efikasno djelovanje policije i realizaciju nadležnosti koji su utvrđeni Ustavom i zakonom.

Stojanović je poručio budućim policijacima da se od njih očekuje da svakodnevnim zalaganjem i predanošču na svojim radnim mjestima štite i služe građanima, kao i da promovišu doktrinu policijskog rada i njenu humanu dimenziju, jačaju povjerenje građana u policiju i pravnu državu.

XS
SM
MD
LG