Linkovi

Poljska u žalosti zbog pogibije predsednika


Crkvena zvona i sirene su se danas oglasili širom Poljske, gde milioni Poljaka oplakuju smrt predsednika Leha Kačinjskog, njegove supruge i brojnih velikodostojnika koji su poginuli u jučerašnjopj avionskoj nesreći kod Smolenska.

Ožalošćeni su se molili u prepunim crkvama, a desetine hiljada su se okupile ispred predsedničke palate u Varšavi. U celoj zemlji su održana dva minuta ćutanja.

Tela predsednika i njegove supruge su danas popodne prebačena u Varšavu, gde ih je dočekala delegacija koju je predvodio predsednikov brat blizanac Jaroslav.

Hiljade ožalošćenih Poljaka su ćutke stajale duž deset kilometara dugačkog puta od aerodroma "Frederik Šopen" do predsedničke palate.

Avion "Tupoljev“, kako je saopšteno, u gustoj magli je zakačio vrhove drveća i srušio se na nekoliko stotina metara od piste aerodroma u Smolensku prilikom četvrtog pokušaja sletanja.

Predsednička delegacija je trebalo da prisustvuje komemoraciji za 22 hiljade Poljaka koje su pripadnici sovjetske tajne policije pobili početkom Drugog svetskog rata.

Među poginulima u jučerašnjoj nesreći su i načelnik Generalštaba poljskih oružanih snaga, komandant poljskih snaga u Avganistanu, komandant poljske mornarice, direktor poljske Centralne banke i opozicioni poslanici.

U Moskvi, neprekidna kolona Rusa prolazi pored poljske ambasade sa cvećem i crvenim i belim svećama.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je sutra proglasio nacionalni dan žalosti, kao i Evropska unija. U Vatikanu, desetine hiljada vernika – među kojima su pojedini nosili poljsku zastavu i plakali – prisustvovali su molitvi za mrtve pape Benedikta Šesnaestog.

XS
SM
MD
LG