Linkovi

Stotinu hiljada Poljaka na komemoraciji u Varšavi

  • Vesti Amerike

Procenjuje se da se oko stotinu hiljada ljudi okupilo u poljskoj prestonici na komemoraciji poginulom predsedniku Lehu Kačinjskom.

Brojni gradjani okupili su se na trgu Pilsudskog, noseći poljske zastave sa crnim florom, kako bi odali poštu Kačinjskom, njegovoj supruzi Mariji i još 94 svoja sunarodnika, medju kojima su bili brojni visoki zvaničnici, koji su poginuli prošle subote u avionskoj nesreći u Rusiji. Na komemoraciji su pročitana imena svih žrtava.

Vršilac dužnosti predsednika, Branislav Komorovski, poručio je okupljenima da se za Poljake „svet srušio“ u toj nesreći. Kačinjski i njegova supruga biće sahranjeni u nedelju, posle državne sahrane u Krakovu. Veliki broj svetskih lidera planira da prisustvuje sahrani, ali su neki, medju kojima je i predsednik SAD Barak Obama, otkazali put zbog oblaka vulkanskog pepela koji prekriva veći deo severne Evrope.

Na komemoraciji u Varšavi danas su ispaljeni su počasni platuni posle čega je počela misa koju su služili glavni velikodostojnici Poljske katoličke crkve. Noćas će biti održano bdenje, uoči sahrane predsednika i prve dame Poljske.

Prema izveštaju reportera Glasa Amerike iz Varšave, na ulicama Varšave danas su vidjeni predstavnici svih slojeva poljskog društva, od radničkih sindikata do školskih učenika. Mnogi Poljaci ističu da je ovo trenutak tuge, ali da je tragedija ujedinila gradjane koji su došli da odaju poslednju poštu svom predsedniku.

Leh Kačinjski putovao je na komemoraciju povodom masakra nad 22,000 poljskih oficira koje su pogubile sovjetske snage u Katinskoj šumi, u Drugom svetskom ratu. U avionskoj nesreći takodje su stradali načelnik generalštaba poljske vojske, direktor centralne banke i zamenik šefa diplomatije. Medju žrtvama je i 90-godišnji Ričard Kačorovski, poslednji poljski predsednik u egzilu, kao i legendarna aktivstkinja Ana Valentinovic. Njeno otpuštanje sa posla u Gdanjsku, gde je upravljala jednim kranom, 1980. godine pokrenulo je štrajk koji je doveo do osnivanja radničkog sindikata „Solidarnost“. Imala je 80 godina.

Vršilac dužnosti šefa države, Branislav Komorovski, najavio je da će datum predsedničkih izbora biti saopšten iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG