Linkovi

Podgorica odgovara na kritiku Moskve


Susret u Beloj kući: Premijer Crne Gore Milo Đukanović i potpredsednik SAD, Džozef Bajden.
Susret u Beloj kući: Premijer Crne Gore Milo Đukanović i potpredsednik SAD, Džozef Bajden.

Poseta premijera Mila Đukanovića Vašingtonu izazvala oštre reakcije Moskve, koja je Đukanovićeve izjave ocenila kao neprijateljske.

Nedavna posjeta crnogorskog premijera Mila Đukanovića SAD-u izazvala je oštru reakciju Moskve. Rusija je Đukanovićeve izjave u Vašingtonu označila kao neprijateljske, dok iz Podgorice danas poručuju da su premijerove izjave u skladu sa nacionalnim interesima Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore odbacuje neprimjerene i proizvoljne ocjene i stavove izrečene u saopštenju Departmana za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije povodom posjete predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića Vašingtonu, saopšteno je iz MVPEI.

"Sve što je premijer iznio javno i u razgovorima sa američkim zvaničnicima u skladu je sa nacionalnim interesima Crne Gore i njenim spoljnopolitičkim opredjeljenjima za članstvo u NATO i EU, i nije antiruski intonirano. Ministarstvo izražava uvjerenje da će odnosi i saradnja Crne Gore i Rusije nastaviti da se razvijaju u duhu viševjekovne tradicije, i suverenog prava svake države da odlučuje o svom unutrašnjem razvoju i spoljnopolitičkim prioritetima", navodi se u saopštenju.

Prethodno, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da “neprijateljske izjave” premijera Mila Đukanovića tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama na račun Rusije, kao i pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji u sankcijama protiv Rusije izazivaju “duboko razočaranje”.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da je Moskva “obratila pažnju” na nedavnu posjetu predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića SAD.

“Iz usta crnogorskog premijera u prijestonici SAD su se čuli pozivi za što brži prijem Crne Gore u NATO. U svojim nastupima, Milo Đukanović je, takođe, dopustio i neprijateljske izjave na račun Rusije, koje u kombinaciji sa pridruživanjem Crne Gore sankcijama EU protiv Rusije izazivaju duboko razočaranje”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Takve izjave i djela u suprotnosti su sa dubokom tradicijom prijateljstva i međusobne pomoći među narodima naših zemalja, koji se zasnivaju na 300 godina dugim rusko-crnogorskom odnosima”, zaključuje se u saopštenju.

Analitičari u Podgorici saopštenje ruskog ministarstva označavaju kao preoštro i neutemeljeno i podsjećaju da su i neke ranije izjave ruskih diplomata na račun aspiracija Crne Gore da postane članica NATO govorile o nezadovoljstvu Rusije zbog takve orijentacije.

Đukanovićevi stavovi tokom zvanične posjete Vašingtonu, kao i prilikom predavanja održanog u Atlantskom savjetu, ocijenjuju se kao nedvosmislena namjera da Crna Gora što prije uđe u NATO, a takve izjave smatraju se najjasnijim otklonom od Rusije, kažu analitičari.
XS
SM
MD
LG