Linkovi

Prekinuta sednica skupštine u Podgorici


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Sjednica Skupštine na kojoj je tema aktuelna situacija u vezi sa protestima prekinuta je večeras i biće nastavljena sjutra.

Nakon što je Mevludin Nuhodžić predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu saopštio zaključke koje je danas to tijelo usvojilo glasovima DPS-a, BS-a i Pozitivne, poslanici SNP-a napustili su sjednicu i poručili da neće učetvovati u radu dok ne dobiju odgovore od institucija.

Zaključci skupštinskog odbora za bezbjednost nijesu bili dovoljan izazov poslanicima opozicije da u parlamentarnoj raspravi iznesu svoje staove o događajima na protestima koji su se u posljednjih nekoliko sedmica održavali u Podgorici.

Osim poslanika Demokratskog fronta, koji su odbili da dođu na sjednicu, iz skupštinske sale već na početku izašli su poslanici SNP-a i Goran Danilović u ime DEMOS-a koji su imali svoju verziju predloga zaključaka Odbora.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Vlade i nadležnih državnih instutucija i zajedno sa poslanicima raspravljali o bezbjednosnoj situaciji u državi nakon protesta Demokratskog fronta.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić, te ministri pravde i policije Zoran Pažin i Raško Konjević, ocijenili su da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali ugrožena, kao i da nadležni državni organi moraju raditi svoj posao.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da je suština da se u Crnoj Gori svi dogovore da ako su za Evropsku niju onda treba da budu za njene vrijednosti.

On je ukazao da je zajednički konstatovano da su nadležne institucije postupile shodno njihovim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima.

Prethodno je zasijedao Odbor za bezbjednost, koji je zaključio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, bez obzira na dešavanja u vezi sa protestima, a postupanja institucija za sprovođenje zakona bila su na nivou i u okviru svojih ovlašćenja.

"Odbor poziva i daje punu podršku nadležnim institucijama da u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima obezbijede dosljedno sprovođenje zakona i obezbijede očuvanje ustavom garantovanih prava i sloboda”, kaže se u zaključcima.

Kada su u pitanju prekoračenja službenih ovlašćenja, Odbor je pozvao nadležne institucije i odgovarajuća tijela da blagovremeno ispitaju njihovu osnovanost.

Odbor je pozvao sve političke aktere u Crnoj Gori da daju puni doprinos i pokažu dobru volju i spremnost u nastavku otvorenog političkog dijaloga u Skupštini, sa ciljem smanjenja političkih tenzija, prevazilženja svih izazova u procesima reformi, ostvarivanju zacrtanih državnih ciljeva i očuvanju mira i stabilnosti.

XS
SM
MD
LG