Linkovi

Dan planete Zemlje u Vašingtonu


Obeležavanje Dana planete Zemlje u prestonici
Obeležavanje Dana planete Zemlje u prestonici

Jednonedeljne manifestacije povodom 40. godišnjice Dana Zemlje u Sjedinjenim Državama su počele otvaranjem ekološkog sela na Nacionalnom molu - zelenom pojasu u centru Vašingtona i aktivnostima dobrovoljaca Pokreta zelenih oko nacionalnih spomenika.

Dona Loks-Luis iz službe za Nacionalni mol i memorijalne parkove, dala je dobrovoljcima uputstva pre nego što su počeli da đubre zemlju oko Spomenika Frenklinu Delano Ruzveltu. Neki od njih su i sadili biljke. Jedan od njih, Rajt Sigmund, odvojio je vreme od svog posla u firmi za prodaju nekretnina.

"Svi bi trebalo da izdvoje vreme za obnavljanje naše prirodne sredine i nešto što je toliko reprezentativno za našu zemlju bi trebalo da bude u najboljem izdanju.“

Na Nacionalnom molu, umetnički obrađenim kuglama, su prikazani problemi sa kojima je suočena životna sredina na planeti, a na okolnim stazama su predstavljena moguća rešenja. Kompanije, ambasade, državne agencije i aktivisti, postavili su šatre u kojima reklamiraju proizvode i programe.

Neki koriste eolsku i solarnu energiju za proizvođenje električne energije za sopstvene potrebe. Saradnica Nacionalne službe za aeronautiku i israživanje svemira, Rut Neting, postavila je slagalicu sastavljenu od satelitskih snimaka.

Ovo je naša Zemlja. Naša planeta o kojoj bi trebalo da se staramo. Ovde vidite mlade ljude poput vas, koji su oduševljeni time i koji će nadajmo se naučiti da vode računa o planeti Zemlji na kojoj žive.“

Predsednica Mreže planeta Zemlja, Ketlin Rodžers, predlaže da ljudi širom sveta čine ono što naziva „zelenim činom“.

„Možete da se posvetite menjanju nekih sijalica, pisanju pisama, čišćenju sopstvene zajednice, uzgajanju školske bašte. Zaista ima mnogo, mnogo aktivnosti u kojima biste mogli da učestvujete.“

Vrhunac ovonedeljnih manifestacija na Nacionalnom molu će biti miting i koncert 25. aprila, na kojem će učestvovati mnogo slavnih ličnosti, sa kojeg će Kongresu biti upućen zahtev za usvajanje zakona o klimi i otvaranju zelenih poslova i ograničenju ispuštanja ugljeni dioksida. Nekoliko dobrovoljaca je istaklo da samo skupljanje otpadaka – van politike i promotivnih događaja – može da doprinese poboljšanju životne sredine i „zelenom“ načinu razmišljanja.

XS
SM
MD
LG