Linkovi

Gordon: Vašington protiv podele Kosova


Filip Gordon: Ocena Medjunarodnog suda pravde neće promeniti stav Vašingtona
Filip Gordon: Ocena Medjunarodnog suda pravde neće promeniti stav Vašingtona

SAD se protive podeli Kosova koje priznaju kao suverenu i nezavisnu državu, i smatraju da Beograd i Priština treba da što pre razgovaraju ali ne o statusu već rešavanju praktičnih problema, izjavio je u Beogradu pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filip Gordon. On je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima vladinih institucija, nevladinog sektora i ambasadorima zapadnih zemalja.

U intervjuu agenciji Beta, Gordon je rekao da je evropska integracija Srbije i Balkana - strateški cilj administracije Baraka Obame, ali je ocenio da će Beograd teško stići do članstva u Evropskoj uniji sa nerešenim pitanjem Kosova.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon priznaje da mnoge strane očekuju sa nestrpljenjem savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde o kosovskoj nezavisnosti.

"Mišljenje Medjunarodnog suda pravde, kakvo god da bude, moglo bi da posluži kao prekretnica da se pitanje Kosova prevazidje i da se rešavaju praktični problemi, kako bi se poboljšali uslovi života za sve gradjane. Mislimo da su potrebni novi razgovori Srbije i Kosova o praktičnim pitanjima. Jedini način je da se lideri obe strane sastanu i razmotre ta pitanja. Ja to ne bih nazvao pregovorima, jer Kosovo je nezavisna, suverena drzava i ne može se razgovarati o njegovom statusu, ali može i mora biti napora da se reše teška praktična pitanja", naveo je Gordon.

Američki zvaničnik rekao je da ocena Medjunarodnog suda pravde neće promeniti stav Vašingtona o Kosovu, iako je naglasio da je dobro da se sporovi rešavaju na diplomatski način. Na pitanje da li je podela Kosova prihvatljiva za Vašington Filip Gordon kaze da "SAD ne podržavaju" tu ideju.

Filip Gordon: Snažna podrška SAD evropskoj integraciji Balkana
Filip Gordon: Snažna podrška SAD evropskoj integraciji Balkana

Mi smo veoma jasno stavljali na znanje sve vreme da podela nije pozitivan put napred, jer, ako bi se krenulo tim putem, nastao bi presedan koji bi podstakao razmišljanja o novim podelama što nikome nije u interesu. Mi priznajemo suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i zastupamo stav da unutar Kosova svim gradjanima, Srbima i drugim manjinama, treba da budu zagarantovana prava, uz značajan stepen autonomije, decentralizaciju kao važan princip, zaštitu verskih objekata i lokalnih zajednica, ali sve u kontekstu teritorijalnog integriteta", izjavio je američki diplomata.

Upitan da li bi podela Kosova bila prihvatljiva u zamenu za srpsko priznavanje nezavisnosti Kosova, Gordon ponavlja da za Vašington podela nije opcija.

Niko u Vašington ne očekuje da Srbija prizna Kosovo u bližoj budućnosti. Srbija je vrlo jasno stavila na znanje svoju sadašnju poziciju, ali i naša pozicija je jasna. Mi bismo voleli da Srbija, na kraju, prizna Kosovo, ali podela Kosova nije način na koji bi do toga trebalo da se dodje".

Gordon je naglasio da "teritorijalno prilagodjavanje neće biti cena" ni za članstvo Kosova u UN. On je ujedno odbacio navode da se u Vašingtonu razmišlja o novoj reozluciji Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Ne znam odakle potiču takve ideje, mi o tome u Vašingtonu ne razmišljamo i već smo jasno izneli naše gledište. Smatramo da je Kosovo, u dve godine posle nezavisnosti, lepo napredovalo, ostvaren je značajan broj priznanja, većina evropskih zemalja ga priznaje pored nas, te ne vidimo potrebu niti podržavamo neke nove napore u Ujedinjenim nacijama.

Filip Gordon: Niko ne očekuje od Srbije da prizna nezavisnost Kosova
Filip Gordon: Niko ne očekuje od Srbije da prizna nezavisnost Kosova

Filip Gordon je ocenio da je evropska integracija najbolji put za čitav region.

Suština svega po nama je da je za Srbiju i Kosovo i sve narode u regionu najbolje da ostanu na putu evropske integracije gde su tolike druge zemlje, nacionalnosti i grupe uvidele da se značaj granica i država smanjuje, kako svi postaju deo velike zone prosperiteta, vladavine zakona i stabilnosti. To pokušavamo da postignemo - da pitanja granica postanu manje važna i da svi gradjani od toga imaju koristi", rekao je.

Gordon je naglasio da SAD snažno podržavaju približavanje regiona Balkana EU. Upitan da li da će priznanje Kosova Srbiji biti postavljeno kao uslov za članstvo u EU, Gordon je ocenio da Evropa i njeni lideri neće sa puno entuzijazma prihvatiti nerešeno teritorijalno pitanje.

"Evropljani će oklevati da prime u članstvo nekoga ko ne priznaje zemlju koju većina članica priznaje i ko ima niz sporova oko teritorija i statusa sa susedima. Mislim da je prilično očigledno da će put Srbije ka članstvu u EU zahtevati da Srbija reši situaciju sa Kosovom.”

Pomoćnik državnog sekretara SAD istakao je da su za Srbiju vrata NATO-a otvorena, ali da je odluka o tome na njoj.

"NATO je savez otvoren za demokratske evropske zemlje koje dele naše vrednosti i želju ne samo da brane interese Evropljana već i stabilnost u svetu. Pozdravljamo saradnju NATO-a sa Srbijom i njeno učešće u programu Partnerstvu za mir. Ako Srbija odluči da udje u NATO, mi pozdravljamo taj proces, ali mi ga nikome ne namećemo.

U toku posete Srbiji, Gordon je takodje istakao da SAD pozdravljaju konstruktivnu ulogu Beograda u procesu reformi u Bosni i Hercegovini. On je naveo da su rezolucije skupštine Srbije o Srebrenici i podrška Beograda teritorijalnom integritetu BiH konstruktivni koraci u regionalnoj saradnji.


XS
SM
MD
LG