Linkovi

Iračani spremni za odbranu Bagdada?


Pripadnik sunitske ekstremističke organizacije Islamska država Irak i Levant

Američki vojni zvaničnici saopštili su da se sunitski ekstremisti polako približavaju Bagdadu, ali ne u velikom broju, tako da iračke snage bezbednosti mogu da brane grad

Ali ako se radi o tome da bi Sjedinjene Države trebalo da pomognu u odbrani od Islamske države Irak i Levant, zvaničnici upozoravaju da ta faza još nije dostignuta.

Ofanziva je bila brza i sveobuhvatna, ekstremisti koji se bore pod oznakama ISIL-a, preuzimaju grad po grad na severu Iraka. Sada se međutim suočavaju sa većim otporom na mestima kao što je Tikrit. Prema rečima načelnika združenog generalštaba američkih snaga, generala Martina Dempsija, izgleda da im domet opada.

“Snaga ISIL-a se upravo smanjuje, njihova snaga se razvlači da bi kontrolisali ono što su osvojili i razvlače svoju logistiku, linije komunikacije.”

To daje iračkim bezbednosnim snagama vreme da se organizuju.

“Iračke bezbednosne snage zbijaju redove kako bi bile spremne za odbranu Bagdada, imaće izazov da krenu u ofanzivu, uglavnom logistički izazov.”

Ali uprkos tome što Iračani koriste avione iz Rusije i Irana kako bi proširili svoje delovanje protiv ISIL-a, irački zvaničnici su nezadovoljni što slična pomoć sporo stiže od Sjedinjenih Država, i pored prisustva skoro 200 vojnih savetnika i nadgledanja sa brodova u Persijskom zalivu. Analitičari kažu da možda i imaju jak razlog za zabrinutost, čak i u vezi sa Bagdadom. Džesika Luis je iz Instituta za ratne studije.

“Mislim da postoji velika mogućnost da ISIL izvede ofanzivu na udaljenoj lokaciji u nameri da skrene pažnju ili da povuče iračke snage na drugu stranu kako bi ostavili Bagdad nezaštićenim.”

Nedavni američki potezi nagoveštavaju povećanu zabrinutost Vašingtona koji je poslao dodatne trupe u Irak za obezbeđenje ambasade i aerodroma, podržane borbenim helikopterima Apač. Sekretar za odbranu Čak Hejgel kaže.

“Pomažemo tako što našim diplomatama dajemo vreme i prostor da rade sa liderima sunita, Kurda, šiita u pokušaju da formiraju novu, inkluzivnu vladu nacionalnog jedinstva.”

Američki vojni zvaničnici insistiraju na tome da je formiranje inkluzivne vlade najbolji način da Irak odgovori na brutalnost ISIL-a, naglašavajući da je bez političkog progresa, budućnost prilično sumorna.

XS
SM
MD
LG