Linkovi

Pentagon smanjuje kopnenu vojsku


Sekretar za odbranu Lion Paneta i general Martin Dempsi, načelnik združenog generalštaba, na brifingu u Pentagonu 26. januara 2012.

Obamina administracija saopštila je detalje velikih budžetskih rezova u domenu odbrane, što je potez koji će, kako smatra Bela kuća, stvoriti manje glomaznu, pokretniju vojsku posle sukoba u Iraku i Avganistanu. Budžetski rezovi – koje tek treba da usvoji Kongres, podrazumevaju smanjenje vojnih plata i penzija, zatvaranje baza i značajno smanjenje kopnene vojske.

Smanjenje obima posle ratovanja... Američka kopnena vojska i marinski korpus trebalo bi da pretrpe veliko smanjenje troškova prema planu koji je izneo američki sekretar za odbranu Lion Paneta, a čiji je cilj da se, u narednih pet godina, uštedi 259 milijardi dolara.

“Prema ovom budžetu, planiramo da postepeno broj aktivnih vojnika svedemo na 490.000, što je smanjenje u odnosu na sadašnji nivo od 562.000. Broj aktivnih pripadnika marinskog korpusa smanjiće se sa 202.000 na 182.000.”

Uz smanjenje kopnenih trupa za desetine hiljada vojnika, američka vojska takodje će usporiti nabavku borbenih aviona nove generacije F-35, i zatvoriti izvestan broj baza.

Medjutim, novi budžet predvidja veća izdvajanja u sferama ciljanog ratovanja, bespilotnih sistema u vazduhoplovstvu, i snaga za specijalne operacije, kao što su one koje su prošle godine ubile Osamu bin Ladena.

Prema novoj strategiji američka pažnja se okreće ka Pacifiku i mogućim pretnjama Kine u usponu, i nuklearne Severne Koreje, dok se i dalje motri na Bliski istok.

Sadašnji prioritet je izgradnja pomorskih i vazduhoplovnih kapaciteta.

Strategija takodje predvidja isturenu mornaricu i marinski korpus – koji donose stabilizujuće prisustvo i borbenu snagu po potrebi – sa naglaskom na te kritične regione”, objašnjava Paneta.

Analitičar Met Ervajn iz Centra za novu američku bezbednost u Vašingtonu kaže da je cilj administracije da se smanji broj kopnenih trupa, koji je narastao u ratovima posle 11. septembra.

“Smanjuje se broj kopnenih snaga potrebnih da bi se održale te rotacije. U isto vreme, postoji strateški argument da se kopnene trupe mogu pojačati brže od mornarice ili vazduhoplovnih snaga i stoga je smanjenje kopnenih snaga bezbedniji potez, u kratkom roku, jer se mogu brzo ponovo ojačati, ako iskrsne nova pretnja.”

Takve pretnje mogle bi da poteknu iz Irana, ili drugih žarišta na Bliskom istoku gde će američke snage održati svoje prisustvo posle povlačenja iz Iraka i Avganstana.

Budžet Pentagona biće pažljivo analiziran u izbornoj godini, kada Obamini protivnici optužuju njegovu administraciju za slabljenje vojske, dok drugi postavljaju pitanje zbog čega Amerika smanjuje broj svojih vojnika dok još traje kopneni rat u Avganistanu.
XS
SM
MD
LG