Linkovi

Antraks završio u brojnim laboratorijama


U najnovijem izveštaju se navodi da su 51 laboratorija u 17 saveznih država i Distriktu Kolumbija i tri druge zemlje, Australiji, Kanadi i Južnoj Koreji, možda dobile potencijalno opasnu pošiljku.

Pentagon je saopštio da su slučajevi slučajnog slanja živih spora antraksa, komercijalnim i vojnim laboratorijama u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu, mnogo gori nego što je prvobitno objavljeno.

Zvaničnik Pentagona, zamenik sekretara za odbranu Robert Vork izjavio je juče da bi taj broj mogao da bude veći.

“Sekretarijat je takođe naredio četiri svoje laboratorije u kojima se čuvaju uzorci antraksa da testiraju svaki prethodno uništeni uzorak antraksa koji imamo kako bi se osiguralo da su oni zapravo mrtvi i zato bi broj mogao da bude veći.”

Zvaničnica koja nadgleda vojne medicinske programe, Franka Džons, izjavila je da pošiljke antraksa ne predstavljaju opasnost za javnost.

Kada govorimo o riziku za javnost i onome šta se dogodilo sa kutijama i radnicima koji su možda bili u kontaktu sa tim kutijama u lancu transporta, verujemo da nema rizika za javnost, kao i za osobe koje su nosile kutije. Nijedan mililitar tečnosti neće izaći iz tih kutija. Ono gde verujemo da bi mogao da bude potencijalan ali veoma mali rizik je na početku pakovanja ili kod pojedinaca koji su otvarali pošiljke.”

Do sada, zvaničnici kažu da nema naznaka da je incident sa antraksom rezultat namerne greške. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti predvode istragu. Kontakt sa živim sporama antraksa može da bude smrtonosan ako se ne tretira na vreme.

XS
SM
MD
LG