Linkovi

Iznenađenja u republikanskoj kampanji


Predsednički pretendenti Republikanske stranke u Ajovi (s leva na desno) Ron Pol, Mit Romni, Mišel Bakman i bivši guverner Minesote Tim Polenti koji je napustio trku
Predsednički pretendenti Republikanske stranke u Ajovi (s leva na desno) Ron Pol, Mit Romni, Mišel Bakman i bivši guverner Minesote Tim Polenti koji je napustio trku

Trka kandidata Republikanske stranke koji će se suprotstaviti predsedniku Baraku Obami na predsedničkim izborima 2012, počinje da se zaoštrava, pri čemu se jedan guverner uključio u nadmetanje, a drugi odustao.

Teksaški guverner Rik Peri je juče objavio svoju kandidaturu, istog dana kada je u Ajovi, američkoj državi na Srednjem zapadu, održano takozvano „izvlačenje slamke“, koje se smatra ranim nagoveštajem raspoloženja birača.

Na tom probnom glasanju je tesnu pobedu osvojila članica Predstavničkog doma iz Minesote Mišel Bakman, ispred kongresmena iz Teksasa Rona Pola. Međutim, bivši guverner Minesote Tim Paulenti je završio na dalekom trećem mestu i danas je saopštio da odustaje od nadmetanja za kandidaturu.

Mišel Bakman, favoritkinja konzervativnih pripadnika Pokreta čajanke, smatra se glavnim kandidatom za republikansku nominaciju. Osnova njene kampanje je zalaganje za smanjenje poreze i federalne vlade.

Ipak, i Peri se smatra ozbiljnim izazivačem i premda on nije bio na spisku učesnika u Ajovi, prikupio je više upisanih glasača (718) od bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija, koji se do sada smatrao glavnim kandidatom.

Peri je guverner sa najdužim stažom u zemlji i istoriji Sjedinjenih Država. On je postao guverner 2000. godine, preuzimajući mesto Džordža Buša koji je tada postao predsednik.

„Izvlačenje slamke“ u Ajovi se održava pet meseci pre preliminarnih izbora u toj državi, prvog ozbiljnog glasanja u dugačkoj predsedničkoj kampanji.

XS
SM
MD
LG