Linkovi

Abas završio posetu BiH


Palestinski predsednik Mahmud Abas u Sarajevu tražio podršku vlasti za podnošenje molbe UN-u za proglašenje palestinske države, 16. avgust 2011.

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da će molba za proglašenje palestinske države u septembru biti podneta generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Ban Ki-Munu.

Mahmud Abas je to izjavio danas u Sarajevu na završetku posete Bosni i Hercegovini, gde je zatražio od vladinih funkcionera podršku za nastojanja Palestinaca da proglase državu. Abas je planirao da odatle otputuje u Liban, gde će zatražiti sličnu podršku.

Bosna i Hercegovina je jedna od deset nestalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Abas lobira kod članica Saveta bezbednosti da priznaju palestinsku državu koja bi obuhvatila Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalim – oblasti koje je izrael zauzeo u ratu 1967.

U subotu je kancelarija izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua, nazvala takav potez Palestinaca „očekivanim, ali za žaljenje“. U istom saopštenju navedeno je da je Abas „očigledno doneo odluku da izbegava direktne pregovore“.

XS
SM
MD
LG