Linkovi

Abas zatražio priznanje palestinske države


Palestinski predsednik Mahmud Abas drži kopiju pisma koje je uručio Generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu zahtevajući punu zastupljenost palestinske države u UN.

Palestinski predsednik Mahmud Abas podnio je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu prijedlog za priznanje palestinske države, uprkos protivljenju Izraela i Sjedinjenih Država, koje imaju pravo veta u Savjetu bezbjednosti. Taj prijedlog je, kako je saopsteno, već proslijeđen Savjetu bezbjednosti.

U obraćanju Generalnoj skupštini svjetske organizacije, koja ga je dočekala ovacijama, Abas je nazvao Izrael okupacionom silom, navodeći da je izraelska kontrola palestinskih enklava politika kolonijalne okupacije. Takođe je istakao da mirovni proces prekinut zbog nastvaka izgradnje jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, nakon čega je Palestincima presotala jedinca opcija da zatraže jednostrano priznavanje državnosti. Abas je dodao da je nastavak izgradnje naselja prijetnja postojanju Palestincana.

Palestinski lider je naglasio da niko, ko ima i trunku savjesti, ne može da odbaci palestinski zahtjev. Abasov govor više puta je prekidan aplazuom, naročito kada je podigao kopiju zahtjeva koji je podnio Ban ki-Munu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u kasnijem govoru predložio da mirovni pregovori počnu odmah u Ujedinjenim nacijama, ukoliko su obje strane ozbiljne u pogledu postizanja zporazuma. On je ponovio da mir ne može da bude postignut putem UN rezolucija. takođe je okrivio Palestince za odbijanje da ponovo počnu direktne pregovore, naglašavajući da ključni problem nije širenje naselja, već palestinsko odbijanje da prizna jevrejsku državu.

Netanjahu je kazao da ne može doći do napretka ozbiljnih mirovnih pregovora dok palestinci ne uzmu u obzir bezbjednosnu situaciju u Izraelu. Mogle bi da prodju nedjelje prije negp sto Savjet bezbjednosti bude razmatrao palestinski zahtjev, što će ostaviti više prostora za diplomatiju prije nego što se Palestinci odluče na naredni korak, a to je da zatraže od generalne skupštine da unaprijedi njihov status u države posmatrača bez prava glasa.

XS
SM
MD
LG