Linkovi

Broj žrtava u Pakistanu porastao na 81


Pakistanski hrišćani protestuju u Pešavaru
Pakistanski hrišćani protestuju u Pešavaru
Funkcioneri u Pakistanu kažu da je broj žrtava dvostrukog samoubilačkog bombaškog napada ispred jedne istorijske hrišćanske crkve porastao na 81, dok su hrišćani organizovali proteste širom zemlje.

Tri nove žrtve preminule su danas, dan pošto su dve bombe eksplodirale kraj crkve Svih svetih, u severozapadnom pakistanskom gradu Pešavaru. Predstavnici bolnica ranije su izjavili da su mnogi od 120 ljudi ranjenih u napadu u kritičnom stanju.

Bio je to jedan od najsmrtonosnijih napada na pakistansku hrišćansku manjinu. Demonstranti su danas blokirali ulice i držali govore protiv nasilja, zahtevajući od vlasti bolju zaštitu.

Dve uzastopne eksplozije dogodile su se u trenutku kada su vernici izlazili iz crkve, da bi na travnjaku ispred nje primili hranu. Među poginulima su 34 žene, sedmoro dece i dva muslimanska policajca koja su čuvala stražu ispred crkve.

Odgvornost je preuzelo jedno krilo pakistanskog Talibana, rekavši da će nastaviti da napada ne-muslimane sve dok Sjedinjene Države ne obustave napade dronovima u plemenskom području Pakistana.

Funkcioneri pakistanske obaveštajne službe kažu da je do najnovijeg napada bespilotnim letelicama došlo u nedelju, kada su rakete pogodile dva naselja u Vaziristanu, ubivši šest osoba za koje se sumnjalo da su ekstremisti.
XS
SM
MD
LG