Linkovi

Taliban demantuje umešanost u napade


Nasilje u Pakistanu ne jenjava

Taliban je odbacio odgovnost za sinoćnji dvostruki bombaški napad na zakrčenoj pijaci u pakistanskom gradu Pešavaru, u kojem je poginulo najmanje 35 ljudi, a više od stotinu ranjeno.

Portparol Talibana je danas pozvao novinare u plemenskom regionu Severnog Vaziristana i saopštio im da Taliban „ne napada civile i džamije“. „Naša meta su pripadnici bezbednosnih snaga koji se bore sa Sjedinjenim Državama“, rekao je portparol.

U jednom od najsmrtonosnijih napada proteklih nedelja, razoren je šoping centar u otmenoj četvrti Kajber. Policija je saopštila da je 25 osoba pritvoreno radi saslušanja, a da je 50 ljudi i dalje u bolnici. Vlasti kažu da istraga pokazuje da su obe bombe aktivirane daljinskim upravljačem.

Očevici navode da su u eksploziji teško oštećeni restoran i nekoliko obližnjih prodavnica i da je potom izbio veliki požar. Eksplozije su izazvale i prekid električne energije, tako da su policija i spasioci radili u mraku. Prva eksplozija je bila relativno male jačine, ali je privukla policiju, spasioce i posmatrače. Nekoliko minuta kasnije, dogodila se mnogo jača eksplozija koja je izazvala najviše žrtava.

XS
SM
MD
LG