Linkovi

Ubijeno 18 šiitskih putnika u Pakistanu


U napadu u Pakistanu stradalo 18 šiita
U napadu u Pakistanu stradalo 18 šiita

Pakistanski funkcioneri navode da su naoružani napadači prerušeni u vojnike zaustavili konvoj autobusa u distriktu Kohistan na severu zemlje i ubili osamnaest šiitskih putnika.

Policija navodi da su rano jutros napadači postavili zasedu u toj planinskoj oblasti i zaustavili četiri autobusa. Pošto su ušli u autobuse, proverili su identitet putnika i otvorili vatru na šiite. Agencija Asošijeted pres izveštava da je ekstremistička sunitska muslimanska grupa Pakistanski Taliban preuzela odgovornost za taj napad, koji se odigrao na oko 340 kilometara severno od glavnog grada Islamabada.

Kohistan se takodje graniči sa dolinom Svat, svojevremeno moćnim uporištem Talibana u kome je pakistanska vojska pre nekoliko godina nastojala da iskoreni ekstremiste.

Tokom godina u Pakistanu je izvršen niz sektaških napada čije mete su bili pripadnici šiitske manjine.

Većina stanovnika Pakistana su suniti i mada suniti i šiiti uglavnom žive u miru, ekstremisti često napadaju pripadnike obe zajednice.

U medjuvremenu, funkcioneri u Pešavaru navode da je nepoznati napadač ubio dvoje stranaca – od kojih je jedna žena - na gradskoj pijaci. Okolnosti tih ubistava i nacionalnost žrtava nisu za sada poznati.

XS
SM
MD
LG