Linkovi

Pakistan odbacuje američke optužbe


Pakistanski premijer Raza Jusuf Gilani tokom intervjua agenciji Rojters, 27. septembar 2011.
Pakistanski premijer Raza Jusuf Gilani tokom intervjua agenciji Rojters, 27. septembar 2011.

Lideri pakistanskih rivalskih političkih stranaka sastali su se u četvrtak u Islamabadu radi razgovora o najnovijim američkim optužbama da su delovi pakistanske vlade u vezi sa jednom ekstremističkom grupom povezanom sa Al-Kaidom.

Razgovorima u Islamabadu prisustvuju lideri 58 političkih, verskih i nacionalističkih stranaka, pakistanski ministar inostranih poslova Hina Rabani Kar i drugi visoki funkcioneri. Do sastanka dolazi posle izjave američke državne sekretarke Hilari Klinton da su Sjedinjene Države blizu odluke da mrežu Hakani proglase za terorističku:

"Na kraju smo zvanične revizije koja mora da se sprovede pre donošenja odluke da se ta mreža proglasi za stranu terorističku organizaciju. Pre izvesnog vremena mi smo već proglasili da ključni lideri te organizacije spadaju pod strane teroriste", izjavila je Hilari Klinton.

Sastanak je organizovao pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani. Otvarajući sastanak Gilani je rekao da Sjedinjene Države moraju da prestanu da optužuju njegovu zemlju za regionalnu nestabilnost:

"Pakistan ne može da se tera da učini više. Naš nacionalni interes mora uvek biti poštovan, ali naša vrata su i dalje otvorena za razgovore i diskusije. Zahvalni smo međunarodnoj zajednici na saradnji. Verujem da su pakistansko političko rukovodstvo i nacija rešeni da štite i brane granice, slobode i nezavisnost otadžbine", rekao je Gilani.

Prošle nedelje, odlazeći načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, Majk Malen, nazvao je mrežu Hakani "produženom rukom" pakistanske vojne obaveštajne službe, što Pakistan odbacuje.

U izjavi pred jedim odborom američkog Senata Malen je optužio tu grupu za napade na američke ciljeve u Avganistanu, ali je portparol Bele kuće, Džej Karni odbio da eksplicitno podrži tu njegovu izjavu.

"Ja ne bih upotrebio te reči, ali mislim da je činjenica da postoje veze između pakistanske vlade i mreže Hakani. Njihova priroda je komplikovana, ali nema sumnje da ta mreža ima bezbedna utočišta u Pakistanu i da Pakistan ne čini ništa da ih eliminiše", rekao je Karni.

Američki zvaničnici već duže vreme razgovaraju sa Islamabadom o pakistanskim vezama sa ekstremističkom mrežom Hakani.

XS
SM
MD
LG