Linkovi

Pakistanski premijer poštedjen zatvora


Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani izlazi iz Vrhovnog suda u Islamabadu 26. april, 2012.

Obračun između pakistanskog najvišeg suda i premijera Jusufa Raze Gilanija završena je presudom da je Gilani kriv za nepoštovanje suda.

Vrhovni sud izrekao je presudu zaključivši da se premijer otvoreno suprostavio naređenju suda da ponovo otvori istragu starog slučaja o korupciji protiv predsednika Asifa Alija Zardarija. Međutim, sud je poštedeo Gilanija bilo kakve zatvorske kazne, saopštavajući da bi takva presuda protiv njega bila pravosnažna, samo dok sudije ne napuste prostoriju.

Premijeru je mogla da bude izrečena kazna zatvora do šest meseci, dok ovako postoje osnove da Parlament zatraži njegovu ostavku. Premijerov advokat Aitzaz Ahsan kasnije je rekao novinarima da će njegov klijent uložiti žalbu na presudu Vrhovnog suda, kad dobije detaljni izveštaj suda. On je ponovio da je Gilani osuđen za krivično delo za koje nikada nije podignuta optužnica protiv njega - skandalizovanje sudstva.

Opozicioni lideri, među kojima i bivši premijer Navaz Šarif, apelovali su na Gilanija da podnese ostavku – rekavši da ga neće više prihvatati kao premijera Pakistana.

Pakistanski advokat Babar Satar smatra presudu najvišeg suda „udarcem po prstima“. Satar je rekao da je Gilani „sa etičke i moralne tačke gledišta, izgubio moralni autoritet neophodan za ostanak na tom položaju. Međutim, on je takođe istakao da je presuda bila pažljivo izbalansirana, tako da presuda suda mora da ostane na snazi, „ali dapritom ne stvara posledice kažnajvanjem premijera na način koji bi doveo do krize upravljačkog aparata“.

XS
SM
MD
LG