Linkovi

Teška avionska nesreća u Pakistanu


Avion kompanije Erblu sa 152 putnika i članova posade srušio se danas u brdovitom predelu u blizini pakistanske prestonice, Islamabada, a nadležni javljaju da nema preživelih.

Avion je leteo od Karačija na jugu zemlje ka Islamabadu, a do nesreće je došlo kada je pilot pokušavao da prizemlji avion u kišnim i oblačnim uslovima. Spasilačke ekipe su odmah poslate u brda Margala dok su vojni helikopteri pokušavali da lociraju preživele u toj šumskoj oblasti.

Pakistanski ministar za informacije, Kamar Zaman Kaira izjavio je da će biti potrebno obaviti analize DNK kako bi se identifikovala 115 tela koja su do sada pronadjena. U nesreći su poginula i dva američka državljana. Kaira je dodao i da se još uvek traga za crnom kutijom kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do pada aviona.

Portparol Erblua je izjavio da na avionu nije bilo tehničkih neispravnosti kao i da piloti nisu poslali signale za pomoć.

Stanovnici Islamabada pričaju da su neposredno pre nesreće videli avion koji je leteo jako nisko.

Pakistanski predsednik, Asif Ali Zardari i premijer Jusuf Raza Gilani izrazili su žaljenje zbog "tragičnog incidenta“, a u zemlji je proglašen dan žalosti. Američki predsednik Barak Obama izdao je saopštenje u kome izražava saučešće i poručuje da američki narod stoji uz narod Pakistana u ovom "tragičnom trenutku“.

Kako navode zvaničnici kompanije Erblu, ovo je prva avionska nesreća u istoriji ove privatne aviokompanije, koja je počela sa poslovanjem 2004. godine. Erblu je druga najveća aviokompanija u Pakistanu, odmah iza državne kompanije, PIA-e.

XS
SM
MD
LG