Linkovi

Milijarde dolara za obnovu Pakistana


Američki izaslanik za Pakistan i Avganistan, Ričard Holbruk, izjavio je da Pakistan ne može da se osloni isključivo na medjunarodnu pomoć i mora da prikupi milijarde dolara za obnovu.

Holbruk je rekao poslovnim liderima u Karačiju da medjunarodna zajednica neće biti u stanju da pruži desetine milijardi dolara potrebnih za rekonstrukciju Pakistana. On je istakao da pakistanska vlada, umesto toga, mora da pronadje način da sama prikupi neophodna sredstva.

Medjunarodni monetarni fond danas je odobrio 451 milijardu vanrednih sredstava na ime pomoći Pakistanu radi rekonstrukcije nakon nedavnih razornih poplava.

Članice Evropske unije takođe su se složile da privremeno suspenduju tarife na pakistanske izvozne proizvode u okviru sporazuma koji treba da bude finalizovan narednog meseca. Funkcioneri EU navode da ti takav potez doneo Pakistanu 390 miliona dolara godišnje.

Obilne monsunske kiše su u julu uzrokovale poplave koje su usmrtile više od 1700 ljudi i pogodile 20 miliona gradjana širom Pakistana.

XS
SM
MD
LG