Linkovi

Zardari: Oporavak od poplava trajaće godinama


Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari kaže da će biti potrebne najmanje tri godine da se Pakistan oporavi od razornih poplava koje su gotovo pet miliona ljudi ostavile bez krova nad glavom.

Zardari je danas rekao kako veruje da se zemlja nikada neće sasvim oporaviti od poplava, ali je ukazao da vlada radi na zaštiti gradjana od sličnih katastrofa u budućnosti.

Pakistanski predsednik je takodje ponovo izrazio zabrinutost da će islamski militanti pokušati da iskoriste poplave, koje su uništile sela, infrastrukturu i obradivo zemljište u pokrajinama Kajber Paktunkva, Pandžab i Sind. Kako se procenjuje, stradalo je 1600 ljudi.

Premijer Jusuf Reza Gilani je u utorak rekao da je preko 3 i po miliona dece izloženo riziku od bolesti izazvanih nečistom vodom, kožnih oboljenja, respiratornih infekcija i neuhranjenosti, koje se već šire pogodjenim oblastima.

Gilani je rekao da je poplava oštetila više od 200 zdravstvenih objekata i dovela do raseljenja oko trećine od 100 hiljada žena - zdravstvenih radnica, koje su pružale primarnu medicinsku negu ženama u ruralnom delu Pakistana.

XS
SM
MD
LG