Linkovi

UN obezbedile pomoć za Pakistan


Ujedinjene nacije su saopštile da su primile više od polovine od 460 miliona dolara donacija, koliko su zatražile prošle nedelje za pomoć poplavama pogođenom Pakistanu.

Nakon višednevnih apela stranim donatorima da šalju veće priloge, predstavnik Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Mauricio Đulijano danas je rekao da do sada prikupljena suma predstavlja poboljšanje, sa 54 odsto postignutog cilja.

Đuliano je ipak dodao da još uvek ima teškoća. Funkcioneri Svetske organizacije upozorili su na opasnost od takozvanog „drugog talasa smrti“, uzrokovanog bolestima koje se prenose zagađenom pijaćom vodom, ukoliko se žrtvama poplava uskoro ne obezbede čista voda, hrana i skloništa.

Evropska unija je danas najavila da će obezbediti dodatnih 39 miliona dolara humanitarne pomoći Pakistanu odnosno ukupno 90 miliona.

Tronedeljne monsunske kiše su izazvlae masovne poplave u pakistanskim pokrajinama Kajber-Paktunkva, Pandžab i Sind, koje su pogodile 20 miliona ljudi. Procenjuje se da je poginulo 1600 ljudi, dok funkcioneri UN kažu da više od 650 hiljada još nema ni najosnovnije sklonište.

XS
SM
MD
LG