Linkovi

Pakistan i Kina jačaju odnose


Pakistanski premijer Raza Jusuf Gilani i kineski predsednik Hu Đintao tokom susreta u Pekingu, 20. maj 2011.
Pakistanski premijer Raza Jusuf Gilani i kineski predsednik Hu Đintao tokom susreta u Pekingu, 20. maj 2011.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani završio je danas svoju posetu Kini, dok su dve zemlje pohvalile jedna drugu i najavile da će nastaviti da unapredjuju svoje odnose.

Pakistanski ministar odbrane Ahmad Muktar izjavio je da su dve zemlje zaključile sporazum o prodaji 50 kineskih borbenih aviona tipa JF-17 Pakistanu. Pakistan je nagovestio da će kupiti 250 takvih aviona. U zajedničkom saopštenju navodi se da je Kina priznala ogromne napore i žrtve koje je Pakistan podneo u borbi protiv terorizma. Vlada u Islamabadu je prijateljstvo dve zemlje nazvala „kamenom temeljcem pakistanske spoljne politike“.

Topao prijem koji je Gilani imao u Kini ove nedelje potpuno je u suprotnosti sa trenutnim zategnutim odnosima Pakistana sa Sjedinjenim Državama. Islamabad je nezadovoljan zbog američke akcije u kojoj je ubijen Osama Bin Ladena pakistanskoj teritoriji. Vašington je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost u vezi sa odanošću Pakistana u borbi protiv terorizma i onemogućavanja avganistanskih ekstremista da u toj zemlji nadju utočište.

XS
SM
MD
LG