Linkovi

Kameron i Zardari o terorizmu


Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari boravi u sedmodnevnoj poseti Britaniji. Medjutim, Zardariju su upućene brojne kritike da bi trebalo da se nalazi u svojoj zemlji, u jeku krize sa poplavama i neposredno nakon što je britanski premijer optužio Pakistan da izvozi terorizam.

Terorizam u Indiji i Avganistanu i poplave u Pakistanu, bilel su glavne teme razgovora britanskog premijera Dejvida Kamerona i pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija. Oni su bili nasmejani kada su se pojavili pred novinarima ispred rezidencije premijera Kamerona. Ništa nije ukazivalo na tenzije koje su prethodile poseti.

Predsednik i ja razgovarali smo o onome što vidimo kao neraskidivu vezu izmedju Britanije i Pakistana zasnovanu na uzajamnim interesima“, saopštio je britanski premijer.

To je prijateljstvo koje nikada neće biti raskinuto bez obzira na to što se dogadja, oluje će dolaziti i odlaziti, a Pakistan i Britanija će ostati zajedno i suočavati se sa svim teškoćama sa dostojanstvom“, naglasio je predsednik Pakistana.

Susret je ostavio po strani pometnju koju je izazvala izjava premijera Kamerona o Pakistanu tokom njegove posete Indiji, prošle nedelje.

Mi nećemo tolerisati ideju da se toj zemlji dozvoljava da gleda na dve strane i njenu sposobnost da na bilo koji način promoviše izvoz terorizma bilo u Indiju, Avganistan ili bilo koju drugu zemlju u svetu“.

Ta izjava dovela je do gnevnih demonstracija kako u Pakistanu tako i u Britaniji, a predsednik Zardari pozvan je da brani ugled svoje zemlje. Medjutim, on trpi kritike i zato što se nalazi u Evropi i što, kako kritičari smatraju, ignoriše najteže poplave koje su pogodile njegovu zemlju u poslednjih 80 godina. Zardarijeva odluka da ne prekine posetu izazvala je kritike opozicionih političara u Pakistanu, kao i članova britanskog parlamenta pakistanskog porekla.

U Centru pakistanske zajednice u Londonu, volonteri prikupljaju odeću, ćebad i novac za žrtve poplava. Predsednik Pakistanskog centra Tarik Dar kaže da bi predsednik Zardari trebalo da se fokusira i na poplave.

Zardari je napravio grešku, nije trebalo da dolazi ovamo, posebno u vreme krize kada njegov narod pati“.

XS
SM
MD
LG