Linkovi

36 poginulih u nasilju u Pakistanu


Pakistanski funkcioneri saopštavaju da je u tri bombaška napada danas poginulo najmanje 36 osoba. Policija je saopštila da su tri osobe poginule u eksploziji u predgradju Pešavara, a agencija Asošijeted pres navodi da su žrtve napada lider antitalibanske milicije Israr Kan i njegova dva saradnika.

Nešto ranije, bombaš samoubica digao sebe u vazduh u džamiji na plemenskom području Južni Vaziristan, usmrtivši lokalnog sveštenika i još najmanje 25 ljudi. Vlasti kažu da je sveštenik, Maulana Nur Mohamed, bio glavna meta napada.

Na području Kuram, u eksploziji bombe na sastanku plemenskih starešina, poginulo je sedam osoba. Još nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za te eksplozije.

Pakistanski funkcioneri, u međuvremenu, treba danas da počnu razgovore u Vašingtonu sa Medjunarodnim monetarnim fondom u nastojanju da restruktuiraju pakistanske zajmove kako bi se bolje uhvatili u koštac sa najgorim poplavama u više decenija. Nadležni će preispitati uslove programa zajma u vrednosti od 10 milijardi dolara, koje je Pakistan prihvatio 2008. godine.

Tronedeljne poplave u Pakistanu ostavile su milione ljudi bez hrane i bez krova nad glavom, izazvavši gnev gradjana koji smatraju da vlada sporo reaguje na krizu. Islamske humanitarne organizacije, od kojih su neke povezane sa ekstremističkim grupama, brže su reagovale u pružanju pomoći Pakistancima.

XS
SM
MD
LG