Linkovi

Vašington Post: SAD razmatraju unilateralne napade u Pakistanu


Dnevnik Vašington Post u svom subotnjem izdanju objavio je da američka vojska razvija planove za eventualni unilateralni napad u Pakistanu, u slučaju uspešno izvedenog napada na američkom tlu za koji se utvrdi da je povezan sa teroristima iz Pakistana. Post ističe da bi SAD razmotrile pokretanje napada “samo u izuzetnim okolnostima”.

Centralna obaveštajna agencija inace koristi bespilotne letelice za bombardovanje skrovišta Al-Kaide i Talibana u Pakistanu.

Visoki vojni zvaničnici potvrdili su Postu da SAD razmatraju nove opcije za vojnu akciju protiv ekstremista u Pakistanu, od kada je Amerikanac pakistanskog porekla Fajsal Šazad pokušao da podmetne bombu na Tajms Skver u Njujorku, što je moglo da dovede do velikog broja žrtava.

Prema pisanju Vašington Posta, američke vojne snage trenutno imaju ovlašćenja da izvrše unilateralne napade u Pakistanu samo ako su u pitanju tri mete – lideri Al-Kaide Osama bin Ladena i Ajman al-Zavahiri, ili vodja avganistanskih Talibana, mula Muhamed Omar.

Pakistan: Talibani iza napada u Lahoreu

Pakistanska policija navodi da su Talibani izvršili napade na dve džamije u Lahoreu koje pripadaju verskoj manjini Ahmadi. Kako je saopšteno, napadači su bili pakistanski Talibani koji su se obučavali u plemenskom području Severni Vaziristan.

Napadači naoružani ručnim bombama upali su u dve džamije ubrzo posle početka jučerašnje molitve u jugoistočnom gradu Lahoreu, i ubili najmanje 93 osobe. Policija je uhvatila dvojica napadača, dok su najmanje još dvojica poginula na licu mesta.

Pakistanski Talibani dovode se u vezu i sa pokušajem podmetanja eksploziva u Njujorku 1. maja, budući da se smatra da su obezbedili obuku i finansijsku podršku Fajsalu Šazadu, koji je automobil sa eksplozivom dovezao na Tajms Skver.

XS
SM
MD
LG