Linkovi

Američki napad u Pakistanu


Pakistanska policija ispituje poprište eksplozije na autobuskoj stanici u blizini Pešavara 5. juni, 2011.

Svega nekoliko sati pošto je Pakistan saopštio da je jedan od najtraženijih terorističikih vođa u zemlji poginuo u napadu po svemu sudeći američkom bespilotnom letelicom, u eksploziji bombe na severozapadu zemlje poginulo je šest osoba.

Policija je saopštila i da je u današnjoj eksploziji na autobuskoj stanici u Matani, u blizini Pešavara, ranjeno najmanje 10 ljudi. Pakistanski obaveštajni izvori su juče saopštili da je jedan od vođa Al-kaide, Iljas Kašmiri, poginuo sa još osam ekstremista u napadu u Južnom Vaziristanu.

Kašmirska ekstremistička organizacija je potvrdila njegovu smrt u poruci faksiranoj novinskim organizacijama, u kojoj se objavljuje da je Kašmiri u petak postao „mučenik“. Sjedinjene Države su Kašmirija svrstale u red „specijalno izdvojenih globalnih terorista“ i raspisale nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog zarobljavanja.

Zvaničnici obaveštajne službe smatraju da je on jedan od najopasnijih i najobučenijih terorističkih operativaca. Pakistanski funkcioneri ga, pored ostalog, sumnjiče za organizovanje prošlomesečnog napada na pomorsku bazu u Karačiju, u kojem se šaka ekstremista 17 sati suprotstavljala pripadnicima pakistanskih snaga.

XS
SM
MD
LG