Linkovi

Pakistan: 11 žrtava američkog napada


Američka bespilotna letelica u Pakistanu
Američka bespilotna letelica u Pakistanu

Pakistanski funkcioneri navode da su američke bespilotne letelice ispalile rakete na jedno vozilo i kuću u severozapadnom Pakistanu, usmrtivši najmanje 11 ekstremista, među kojima je bilo i Avganistanaca.

Prema izveštajima, u današnjem retkom napadu u plemenskoj regiji Kuram ubijeni su pripadnici mreže Hakani, koja napada NATO-a i avganistanske snage u susednom Avganistanu.

Sjedinjene Države su intenzivirale napade bespilotnim letelicama na ekstremiste Talibana i al- Kaide u pakistanskoj severozapadnoj plemenskoj oblasti posle 2. maja, kada je ubijen lider al-Kaide Osama bin Laden. Medjutim, većina napada izvedena je u Severnom i Južnom Vaziristanu, a ne u Kuramu.

Mreža Hakani izvestila je da je sklopila sporazum sa lokalnim plemenskim liderima u Kuramu kako bi se omogućilo ekstremistima da slobodno prolaze kroz tu oblast na putu za Avganistan i tako izbegnu napade bespilotnih letelica u Severnom Vaziristanu.

Američki funkcioneri nisu nikada javno priznali upotrebu bespilotnih letelica za napade na ekstremiste u Pakistanu, ali one predstavljaju izvor zategnutosti izmedju dve zemlje.

Više od 1000 plemenskih lidera demonstriralo je danas protiv napada bespilotnim letelicama u Miran Šahu, glavnom gradu Severnog Vaziristana. Demonstranti su uzvikivali 'smrt Americi' i obećavali da će nastaviti proteste dok napadi ne budu obustvljeni.

U Međuvremenu, funkcioneri navode da su ekstremisti u plemenskoj regiji napali kuće dvojice anti-talibanski nastrojenih plemenskih lidera u Mohmandu, usmrtivši najmanje četiri i ranivši nekoliko osoba.

XS
SM
MD
LG