Linkovi

Razgovori Pakistan-NATO


Napadi američkim bespilotnim letelicama na ekstremiste na severozapadu Pakistana sporno pitanje izmedju Islamabada i NATO-a

Pakistanska vojska i funkcioneri NATO-a razgovaraju o pograničnoj bezbednosti nakon napada koalicionih snaga u graničnoj oblasti u kojima su poginula 24 pakistanska vojnika.

Taj napad je odnose Sjedinjenih Država i Pakistana sveo na najniži nivo i naveo Pakistan da blokira puteve za dostavu zaliha snagama NATO-a u Avganistanu.

Pakistanska armija je saopštila da su današnji razgovori vođeni u pograničnom koordinacionom centru u Torkamu. Sastanku je prisustvovao i šef operacija pakistanske armije, general major Ašfak Nadim.

Funkcioneri u Islamabadu su saopštili da će putevi za dostavu zaliha biti ponovo otvoreni ali da će Pakistan te usluge naplaćivati više.

Prošlog meseca Pakistanska armija je odbacila rezultate američke vojne istrage o pograničnom napadu koalicionih snaga od 26. novembra. Vojska Pakistana navodi da se ne slaže sa američkim zaključkom da su američke snage delovale u samoodbrani i da je sila bila adekvatna pošto su pakistanski vojnici otvorili vatru na njih.

Američki zvaničnici za to okrivljuju neadekvantu koordinaciju američkih i pakistanskih snaga.

Veze izmedju dve zemlje su već bile zategnute posle američkog napada prošlog maja u kojem je ubijen Osama bin Laden i ponovljenih američkih napada bespilotnim letelicama na ekstremiste na severozapadu Pakistana.

Pakistanski funkcioneri navode da je u današnjem najnovijem napadu bespilotnom letelicom, koji se dogodio u plemenskoj oblasti Severni Vaziristan, poginulo 10 osoba.

XS
SM
MD
LG