Linkovi

Teksas oseća posledice pada cene nafte


Zbog pada cijena nafte poslednjih nekoliko mjeseci, proizvodnja tog energenta usporila je u pojedinim delovima Sjedinjenih Država, uključujući i najvećeg proizvođača -Teksas.

Zbog pada cijena nafte poslednjih nekoliko mjeseci, proizvodnja tog energenta usporila je u pojedinim delovima Sjedinjenih Država, uključujući i najvećeg proizvođača -Teksas. Proizvodnja u toj saveznoj državi je poslednjih godina značajno povećana zahvaljujući podzemnim resursima u naslagama škriljca Igl Ford, koje se protežu južnim i centralnim dijelom Teksasa. Pad cijena nafte, iako izaziva zabrinutost, za sada malo utiče na prosperitet regiona.

Nekada mirno, ruralno područje u južnom dijelu Teksasa sada je postalo veoma prometno. Zahvaljujući vađenju nafte iz naslaga šrkiljaca Igl Ford, gradovi poput Kenedija cvjetaju, sa novim barovima, restoranima i tržnim centrima. U mjestu Pana Marija, koje su sredinom 19. vijeka osnovali poljski imigranti, Mark Mika sagradio je kuću od novca koji su mu naftne kompanije isplatile za bušenje na njegovoj zemlji.

“Ovo je odlično za mene i za veliki broj ljudi. Ima mnogo milionera u ovom okrugu”.

Međutim, pad cijena nafte usporio je razvoj novih projekata. Helen Hernandes obrađuje dozvole za projekte za okrug Karns.

“Za ovu godinu se predviđa da će biti upola manje novih bušotina”.

To zabrinjava radnika Trevisa Džeksona.

“Cijene nafte odgovaraju svima, pa i mom ocu. Međutim, za nas to znači da nema posla i novca”.

Pojedine kompanije počele su da otpuštaju radnike, dok su one koje posluju sa manjim troškovima, i dalje aktivne. Vozač cisterni Ronald Tomas kaže da nema usporavanja u njegovom poslu.

“Zahvalan sam što i dalje radim. Veoma smo zauzeti i nema nekih promjena”.

Omar Garsija je predsjednik i izvršni direktor Energetske i ekonomske organizacije za južni Teksas, koja predstavlja kompanije iz regiona Igl Ford.

“Te kompanije neće odustati od investicija, vrijednih milijarde dolara, zbog čega će biti nastavljeno istraživanje, dok će u južnom Teksasu i dalje biti poslova. U kojoj mjeri? To sve zavisi od cijene nafte ove godine.”

Garsija ističe da je proizvodnja energije u regionu Igl Forda toliko nova, da ljudi nikada nisu iskusili veliki pad cijena.

“Ovo područje prvi put ima posla sa cijenama nafte. Drugi djelovi zemlje i Teksasa su to već iskusili”.

Omar Garsija navodi da se ovaj region nije razvijao 20 godina, te da je vađenje nafte iz škriljaca ekonomiji donijelo 87 milijardi dolara, dok je otvoreno 150 hiljada radnih mjesta. Naftne kompanije očekuju da će se cijene stabilizovati do ljeta, a građani, vlasnici radnji i lokalni zvaničnici nadaju se da će ta predviđanja ostvariti i da će se procvat nastaviti.

XS
SM
MD
LG