Linkovi

Jeremić: Pitanje Kosova rešiti konsenzusom


Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić je na zasijedanju Stalnog savjeta OEBS-a u Beču, kazao da je izuzetno važno da aplikacija Srbije za članstvo u Evropskoj uniji što prije bude bude proslijeđena Evropskoj komisiji. Takođe je naglasio da je za evropsku budućnost Zapadnog Balkana značajna saradnja u regionu, u kojem je Kosovo ostalo jedino otvoreno pitanje.

Srbija ostaje privržena procesu pristupanja Evropskoj uniji uprkos jasnim znacima umora od proširenja, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije u obraćanju OEBS-u.

„Ohrabreni smo nedavnom odlukom Saveta Evropske unije o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji. Želim da budem potpuno otvoren: za održavanje pozitivnog zamaha, od izuzetne važnosti je da aplikacija Srbije za članstvo u Evropskoj uniji bude prosleđena Komisiji na razmatranje.“

Jeremić je dodao da je za evropsku budućnost Zapadnog Balkana od suštinskog značaja održavanje dobrosusjedskih odnosa. On je ocijenio da bilateralni odnosi u regionu pokazuju vidljive znake napretka, ali da su postali komplikovaniji zbog nezavisnosti Kosova. Nijedno demokratsko rukovodstvo Srbije ne može da prihvati, ni direktno, ni indirektno, jednostrano proglašenu nezavisnost - poručio je srpski zvaničnik.

„Mi na to nismo pristali i nikada nećemo. Oduprećemo se svim pokušajima da nam se to nametne. Na miran način, ali zauvek, ako to bude potrebno.“

Srpski šef diplomatije se u rješavanju pitanja Kosova pozvao na evropski princip konsenzusa koji je, kako je naveo, okončao vjekovne sporove i podele.

"S obzirom na to da se taj princip primenjuje u rešavanju svih izazova u Evropi, zašto bi ovaj slučaj bio različit? Mi samo tražimo jednak tretman i da se naši interesi smatraju legitimnim, kao i kod ostalih.”

Jeremić je najavio da će Međunarodni sud pravde, koji treba da se izjasni o nezavisnosti Kosova, izvijestiti Ujedinjene nacije u skoroj budućnosti. Ne očekujemo da debata u Generalnoj skupštini poslije izvještaja dovede do podjela - zaključio je sprski ministar.

XS
SM
MD
LG