Linkovi

Većina Amerikanaca za strožiju kontrolu oružja


Učesnici marša na Vašington - zagovornici veće kontrole oružja u SAD nose transparent sa podsećanjem na tragediju u osnovnoj školi Sendi Huk.
Učesnici marša na Vašington - zagovornici veće kontrole oružja u SAD nose transparent sa podsećanjem na tragediju u osnovnoj školi Sendi Huk.

Najnovija studija Univerziteta Džons Hopkins pokazala je da su Amerikanci mnogo složniji o aspektima tog pitanja nego što se prethodno mislilo.

Više od mesec dana pošto je muškarac, naoružan poluautomatskim oružjem usmrtio dvadesetoro dece i šest odraslih osoba u osnovnoj školi u Konektikatu, debata o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama se rasplamsava. Amerikanci imaju snažna osećanja s obe strane tog pitanja. Ono što nemaju je čvrsto naučno istraživanje o tome na koji način zemlja može da smanji oružano nasilje. Međutim, jedno novo ispitivanje javnog mnjenja nagoveštava da američka javnost već ima jasnu ideju o tome šta želi.

Hiljade ljudi protestovale su nedavno u Vašingtonu protiv oružanog nasilja. Samo nedelju dana ranije, vlasnici oružja obeležili su Dan poštovanja oružja zalažući se za sajmove i prodavnice oružja.

Od pucnjave u osnovnoj školi u decembru, Amerikanci su izrazili jasno, ali i prilično različito mišljenje u vezi sa tim kakva, i da li ikakva ograničenja bi trebalo uvesti na upotrebu i posedovanje oružja.

Međutim, najnovija studija Univerziteta Džons Hopkins pokazala je da su Amerikanci mnogo složniji o aspektima tog pitanja nego što se prethodno mislilo. Kolin Beri, jedna od autora studije, razgovarala je sa Glasom Amerike putem Skajpa.

„Naša studija je pokazala da postoji široka zajednička podrška među vlasnicima oružja i drugih u vezi sa različitim vrstama pravila namenjenih ograničenju prava na posedovanje oružja potencijalno opasnim osobama, uključujući pojedince osuđene zbog kršenja zabrane prilaska drugim osobama, zatim onima koji su osuđeni zbog dva ili više krivičnih dela u vezi sa drogom i alkoholom, maloletnim osobama osuđenim zbog teških krivičnih dela, osobama koje su pod nadzorom zbog terorizma i različitim drugim kategorijama“.

Studija je pokazala da se i među vlasnicima oružja, 74 odsto zalaže za strožiju kontrolu pri kupovini oružja. Ali još nema pouzdanog istraživanja vladinih zdravstvenih agencija o načinu na koji bi trebalo smanjiti oružano nasilje. To je zato što je Kongres zabranio takvu vrstu istraživanja 1996. godine, pod pritiskom Nacionalnog udruženja vlasnika oružja. Jedan od rezultata je taj da ima malo saglasnosti o tome koji je najbolji način za čuvanje oružja i municije, tako da osobe koje ne bi trebalo da imaju oružje budu onemogućene da dođu do njega, kaže Džordž Bendžamin iz Američkog udruženja za javno zdravlje.

„Želimo da znamo kada je oružje zaštićeno, a kada nije. To je veoma jednostavno pitanje“.

I dok američki Ustav štiti pravo na nošenje oružja, to oružje se drastično promenilo od vremena 18. veka. Obarači su mnogo osetljiviji, moderno automatsko oružje može da ispaljuje više metaka odjednom, a neki meci su napravljeni tako da mogu da povećaju površinu povrede.

„Ne možete da donesete dobru odluku ako nemate dovoljno informacija“.

Dr Bendžamin je uveren da razlike u vezi sa bezbednošću oružja mogu da budu prevaziđene onda kada Amerikanci budu imali istraživanje koje pokazuje koja pravila su najbolja. On kaže da su Amerikanci imali takva istraživanja kada se radi o drugim važnim pitanjima o javnom zdravlju, a postojalo je neslaganje.

„Ali na kraju smo bili u stanju da probijemo te barijere i da sve strane navedemo da sarađuju. Da li je to bilo jednostavno? Naravno da nije. Ali da li mi to možemo? Naravno da možemo i da moramo“.
XS
SM
MD
LG