Linkovi

Opozicioni borci ponovo u ofanzivi za oslobađanje Rake


Pripadnici Sirijskih demokratskih snaga
Pripadnici Sirijskih demokratskih snaga

Sirijski borci, koje podržavaju Sjedinjene Države, preuzeli su kontrolu nad glavnim putem koji povezuju Raku, de fakto prestonicu ekstremističke organizacije Islamska država, sa pokrajinom Deir Ezor, čiji dio kontrolišu ekstremisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su pripadnici opozicionih Sirijskih demokratskih snaga u ponedeljak odsekli pristup tom putu.

Opozicioni borci su posle jednonedeljne pauze ponovo pokrenuli ofanzivu za oslobađanje Rake. Njihova strategija obuhvata izolovanje tog grada od Deir Ezona u istočnom delu Sirije i preuzimanje kontrole nad većim delom teritorije duž reke Eufrat na putu do Rake.

“Tokom prošle nedelje, bili smo u prilici da pregrupišemo naše snage i dovedemo ih na visok nivo borbene gotovosti”, navodi se u saopštenju Sirijskih demokratskih snaga.

Snage koje se bore protiv Islamske države u nedelju su oslobodile najmanje sedam sela u pokrajini Deir Ezor posle žestokih sukoba sa ekstremistima, naveo je za Glas Amerike jedan lokalni komandant i dodao da se očekuje da će ove nedelje biti oslobođena veća područja. Pripadnici Islamske države se, kako je naglasio, povlače iz te oblasti.

Nagovještava se i moguće povećanje američke vojne pomoći sirijskim Kurdima i arapskim borcima, pripadnicima Sirijskih demokratskih snaga.

XS
SM
MD
LG