Linkovi

Bašir ponovo predsednik Sudana


Sudanski predsednik, Omar al-Bašir danas je položio predsedničku zakletvu za novi petogodišnji mandat, posle izbora koji su prošli u znaku bojkota i optužbi za kradju glasova.

Al-Bašir je obučen u tradicionalnu belu mantiju i sa turbanom na glavi, danas preuzeo dužnost predsednika na ceremoniji pred članovima sudanskog parlamenta. Lideri šest afričkih zemalja prisustvovali su ceremoniji dok su Zapadne zemlje poslale diplomate nižeg ranga.

Organizacija "Hjuman rajts voč" pozvala je svetske vlade i Ujedinjene nacije na bojkot ceremonije zbog optužnice protiv Bašira u Medjunarodnom krivičnom sudu da je odgovoran za silovanje, ubistva i druge zločine nad civilnim stanovništvom u Darfuru gde je njegova vlada 7 godina vodila rat sa pobunjenicima. Sudan inače ne priznaje Medjunarodni krivični sud i odbija da saradjuje sa tužiocima.

U svom inauguralnom govoru, al-Bašir je uveravao prisutne da "neće biti povratka ratu“ sa južnim Sudanom istakavši da će referendum o nezavisnosti juga zemlje biti održan u januaru, kako je i planirano. Referendum je ključna stavka mirovnog sporazuma koji je sklopljen 2005. posle čega je okončan gradjanski rat.

Bašir je u aprilu ponovo izabran na mesto predsednika sa 68 odsto glasova, ali su većina opozicionih partija potpuno ili delom bojkotovale izbore navodeći da je predsednikova Nacionalna kongresna partija namestila rezultate.

Omar al-Bašir vlada Sudanom od 1989. kada je taj položaj zauzeo posle državnog udara.

Iako je Medjunarodni krivični sud izdao poternicu za al-Baširom, on neprestano putuje ali samo u zemlje koje nisu potpisnice medjunarodne povelje o krivičnom pravu.

Ujedinjene nacije navode da je u nasilju u regionu Darfura poginulo blizu 300 hiljada ljudi, a da je 2,7 miliona raseljeno. Sudan tvrdi da tokom rata nije poginulo više od 10 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG