Linkovi

Razbijeni protesti u Omanu


Protesti u gradu Sohar u Omanu

Bezbednosne snage u Omanu rasterale su demonstrante koji su bili blokirali jednu ulicu ka luci u severnom industrijskom gradu Sohar, gde su jučerašnje demonstracije prerasle u smrtonosni sukob.

Novinska agencija Rojters navodi da je jedna osoba povredjena danas kada su bezbednosne snage ispalile upozoravajuće hice u vazduh. Očevici navode da su u akciji učestvovali i tenkovi.
Demonstranti u Omanu su na ulicama već četvrti dan za redom, zahtevajući veći broj radnih mesta, veće plate i demokratske reforme u toj zalivskoj državi, gde je sultan Kabus bin Said na vlasti od 1970.

Jučerašnje demonstracije u Soharu prerasle su u nasilje kada su demonstranti zapalili jednu policijsku stanicu i druge zgrade, što je policiju navelo da upotrebi suzavac i gumene metke. Omanska vlada je saopštila da je jedna osoba poginula, ali očevici navode da je policija bojevom municijom ubila nekoliko ljudi.

Sjedinjene Države apelovale su na svog saveznika u Persijskom zalivu da pokaže uzdržanost i započne dijalog. Sultan Kabos obećao je da će otvoriti 50 hiljada radnih mesta u državnim službama i obezbediti mesečne beneficije za nezaposlene u vrednosti od 390 dolara.

XS
SM
MD
LG