Linkovi

Počelo odbrojavanje do OI


Pogled iz vazduha na Olimpijski park obuhvata Olimpijski stadijum, centar za vodene sportove i arenu za vaterpolo.
Pogled iz vazduha na Olimpijski park obuhvata Olimpijski stadijum, centar za vodene sportove i arenu za vaterpolo.

Olimpijske igre u Londonu počinju za 99 dana. Širom sveta, mnogi takmičari još jure olimpijsku normu, dok se stotine hiljada posetilaca pripremaju za dolazak u britansku prestonicu. Ali da li je London spreman za početak najvećeg sportskog događaja u 2012?

Poslednje odbrojavanje do Letnjih olimpijskih igara počinje. Do ceremonije otvaranja, zakazane za 27. jul ostalo je još 100 dana, posle čega sledi 16 dana sportske agonije i ekstaze.

Da li je London spreman za Igre?

Dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje Sebastijan Kou je predsednik Organizacionog komiteta igara.

"To označava, pre svega da nam predstoji još dosta izuzetnog rada, ali mislim da je 100 dana nešto što znači ljudima. Jedno je kada govorite o sedam, šest, pet ili četiri godine, ali kada zaista dođete do toga da pričate o danima, o nekih 12 nedelja, to je zaista vrlo blizu".

Olimpijski park je završen, ostalo je još samo završno ukrašavanje. Centar za sportove u vodi spreman je za takmičare poput Amerikanca Majkla Felpsa, koji se nada da će uvećati rekordnu kolekciju od ukupno 14 olimpijskih zlata.

Velodrom je već domaćin britanskim biciklističkim zvezdama.

A iza olimpijskog sela u istočnom Londonu, druga borilišta takođe poprimaju očekivani oblik, kqao što su tereni za odbojku na pesku u senci zgrade Parlamenta.

Posle obilaska borilišta, svoju ocenu je izneo i predsednik MOK-a Žak Rog.

“Da zaključim, gospodine premijeru, Međunarodni olimpijski komitet je srećan. Hvala vam mnogo”.

Međutim, uporedo uz isčekivanje, čuju se i šum nezadovoljstva.

Izlaz za pasošku kontrolu na aerodromu Hitrou početkom nedelje izgledao je haotično. Putnici su objavljivali fotografije i izražavali gnev na internetu, žaleći se zbog dvosatnog čekanja u redu.

Zakonodavni odbor za nadgledanje Igara upozorava posetioce da bi im se moglo dogoditi da budu zadržani u avionu ili suočeni sa višečasovnim čekanjem u redu na pasoškoj kontro, dok vlada insistira da će sve biti spremno. Za sve takmičare, izgrađen je privremeni terminal.

Međutim, čak i kada prežive aerodrom, strahuje se da bi putnici za vreme Igara mogli da se suoče sa potpuno blokiranim londonskim putevima ili podzemnom železnicom.

Takođe, postoje zabrinutosti povodom bezbednosti. Britansko ministarstvo odbrane planira da za Igre angažuje i 13.500 vojnika, tako da će se o bezbednosti starati ukupno 23.700 ljudi. Budžet za bezbednost Igara udvostručio se na 882 miliona dolara.

Analitičar bezbednosti Dejvid Rubens kaže da bi London mogao da se nađe pod potpunom blokadom.

“Veoma je teško održati ravnotežu između otvorenog i srdačnog događaja i očuvanja bezbednosti. Drugačije je nego što je bilo u Vankuveru. Pogotovo je drugačije od Pekinga. Ljudi odgovorni za bezbednost neće moći da spavaju pitajući se da li su pogodili pravi odnos, a odgovor na to pitanje jeste da, ukoliko nešto krene po zlu, onda su pogrešili”.

Odgovor će se znati za nešto više od 100 dana. Za London, za takmičare, za očekivanih 300 hiljada posetilaca – odbrojavanje je počelo.

XS
SM
MD
LG