Linkovi

Naftna mrlja se širi; nestrpljenje raste


Naftni gigant BP je najavio da će najranije sutra pokušati da muljem zapuši cev iz koje se nafta izliva, ali za sada se stanje pogoršava iz sata u sat. U medjuvremenu, Bela kuća pokušava da objasni javnosti zašto se država više ne angažuje po ovom pitanju. Komentar adminstracije na zahteve da se BP zameni je - “čime”?

Neki ovu katastrofu već nazivaju “Obaminom Katrinom”. Predsednik medjutim tvrdi da situaciju drži pod kontrolom.

"Neumorno ćemo raditi na tome da učinimo sve što možemo kako bismo pomogli svima čiji su životi ugroženi”, kaže Barak Obama.

Skoro mesec dana javnosti se prikazuju snimci ekološke katastrofe iz vazduha na kojima se vide crne mrlje na površini nekada kristalno plave vode. Ali pored snimka oštećene cevi iz koje ističu hiljade galona nafte dnevno koji je objavio BP, javnost nije imala priliku da vidi šta se dogadja ispod površine okeana i kako sve ovo utiče na podvodni svet.

Pogled ispod površine okeana zagadjenog naftom
Pogled ispod površine okeana zagadjenog naftom

TV mreža ABC zamolila je glavnog dopisnika emisije “Planet Green”, Filipa Kustoa – unuka čuvenog okeanografa Žaka Kustoa – da zaroni direktno u naftnu mrlju. Cilj je bio da se vidi da li hemikalije, kojima je okean zasut, zaista rastvaraju naftu kako tvrde stručnjaci BP-a. Na žalost, sada se u vodi nalazi smeša nafte i hemikalija nalik omanjim kapljicama koje mogu lako da udju u riblji i ptičji krvni sistem.

"Nafta lebdi svuda. Riba koja prodje ovuda biće potpuno prekrivena ovom smešom”, zaključuje Filip Kusto.

Na obali, strpljenje stanovnika Luizijane je na izmaku. Administracija je situaciju u Luizijani proglasila “ribarskom katastrofom”. U ribarskoj industriji, koja Luizijani donosi skoro 2 i po milijarde dolara zarade, zaposleno je 27 hiljada ljudi. Direktori BP-a obećali su ribarima da će im nadoknaditi gubitke, ali Nikola Zarak kaže da to nije dovoljno.

“Ukoliko BP ne počne da šalje novac, sve ću da izgubim. Nismo dobili dovoljno novca od BP-a. Dobili smo nešto malo, ali to nije dovoljno da se plate računi”, kaže ribar Zarak.

Drugi su zabrinuti zbog predstojeće sezone uragana.

“Čak bi i omanja oluja mogla da nanese vodu iz zaliva, što će biti više nafta nego voda. Plašim se da će pre ili kasnije ukoliko nešto ne učine, nafta da preplavi čitavo područje”, zabrinuta je stanovnica Luizijane, En Girfajs.

Problem je u tome što, za razliku od plaža, močvara ne može da se očisti. Guverner Luizijane, Bobi Džindal upozorava da bi cela obala mogla bude prekrivena naftom ukoliko ne dobije dodatnu pomoć.

“Da budemo jasni – svaki dan koji prodje, a da nafta nije očišćena, naša močvara je jedan dan bliže smrti”, poručuje Džindal.

Izvršni direktor BP-a, Toni Hejvord u ponedeljak je došao u iznenadnu posetu plažama na kojima je uočena nafta i izjavio - “Očajan sam. Ne možemo da promenimo šta se dogodilo, ali možemo da učinimo sve da budućnost bude bolja i to ćemo i uraditi”.

Obalska straža ponavlja iz dana u dan da nije logično da američka vlada preuzme čišćenje ovog haosa od BP-a, jer naftna kompanija ima stručnjake, opremu i dovoljno kadrova da reši problem.

XS
SM
MD
LG