Linkovi

Amerikanac novi direktor BP-a


Globalni naftni gigant odgovoran za najveće izlivanje nafte u američkoj istoriji, "Britiš petroleum" već mesecima pokušava da očisti naftu u Meksičkom zalivu, a danas su počela i čišćenja unutar kuće. Naime, izvršnog direktora BP-a, Tonija Hejvorda će na toj poziciji od 1. oktobra zameniti Amerikanac Robert Dadli. Dadliju će biti potrebno mnogo energije da opere ime Britiš petroleuma, koji je od havarije na naftnoj platformi u aprilu - koja je dovela do nezapamćene ekološke katastrofe - izgubio milijarde dolara.

Robert Dadli će biti prvi direktor "Britiš petroleuma" koji nije Britanac, a kako je rekao u izjavi TV mreži Ej-bi-si, čišćenje Meksičkog zaliva vidi kao ličnu misiju.

“Odrastao sam u Hetisburgu i provodio leta u Biloksiju. To je za mene veoma lično, kao i za hiljade zaposlenih u BP-u”, izjavio je Dadli.

Bela kuća je saopštila da će naftni gigant u svakom slučaju odgovarati za štetu koju je izazvalo izlivanje nafte.

“Jasno je da BP ne može, ne bi trebalo i neće otići iz zaliva pre nego što zaustavi izlivanje, očisti zaliv i isplati oštećene – bez obzira na to ko će biti na čelu kompanije”, poručio je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Robert Dadli ima 54 godine, rodjen je u Njujorku, a odrastao u Misisipiju i na čelu je tima "Britiš petroleuma" koji je odgovoran za krizu u Meksičkom zalivu.

On predstavlja suštu suprotnost kontroverznom Toniju Hejvordu čiji su neprimereni komentari naškodili "Britiš petroleumu" skoro isto koliko i naftna mrlja. Hejvord, medjutim, ne odlazi praznih ruku. Kompanija je navela da će on dobiti mesto u Upravnom odboru zajedničke kompanije u Rusiji, kao i da će mu isplatiti godišnju platu u iznosu od million i 600 hiljada dolara i penziju.

“Zaradio je to posle 30 godina, isto kao i bilo koji drugi zaposleni”, objašnjava jedan od predsednika BP-a Karl-Henrik Svanberg.

“Imaju obavezu da rade što uspešnije i efikasnije, kako bi ubedili investitore da nisu izgubili smernice”, smatra Džon Hofmajster, bivši predsednik "Šel oila".

Javnost, medjutim, smatra da je kompanija već izgubila smernice. U Londonu su organizovane demonstracije u kojima su učesnici pokušali da blokiraju rad svih benzinskih pumpi BP-a.

Kompanija je saopštila da je izdvojeno više od 32 milijarde dolara za troškove saniranja naftne mrlje i da će u narednih godinu i po dana prodati imovinu u toj vrednosti kako bi pokrila troškove. BP je zbog cene čišćenja nafte, u drugom kvartalu ovde godine zabeležio gubitak od 17 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG