Linkovi

Problemi sa zaustavljanjem izlivanja nafte


Naftna mrlja u Meksičkom zalivu nekontrolisano nastavlja da se širi posle neuspelih pokušaja inženjera naftne kompanije "Britiš petroleum" da zapuše pukotinu nastalu posle eksplozije naftne platforme, iz koje već tri nedelje ističe blizu 800 hiljada litara sirove nafte dnevno.

Američki predsednik Barak Obama danas se sastao sa članovima Kabineta kako bi razmotrio planove za zaustavljanje izlivanja nafte i uverio se da se za to koriste sva raspoloživa sredstva.

Sve nade kompanije "BP" da će konstrukcija visine četvorospratnice i težine 100 tona uspeti da zaustavi izlivanje nafte u Meksički zaliv, potonule su u vodu tokom vikenda. Pošto je eksperiment propao, kompanija je pokušala drugačiji, manje uobičajen pristup problemu.

“Sakupiće otpatke, isečene gume, loptice za golf i slične stvari koje će pod jakim pritiskom da ubace u zaštitnu cev da bi je zapušili i zaustavili curenje nafte", kaže admiral američke obalske straže", Tad Alen.

Otpad bi se ubacio u veliki metalni cilindar težine oko 400 hiljada kilograma, koji je deo sistema za prikupljanje nafte na vrhu čelične konstrukcije, čime bi se sprečilo izlivanje u slučaju eksplozije.

Medjutim, za to će biti potrebne nedelje, pri čemu takav zahvat nikada nije obavljen na toj dubini.

Inženjeri smatraju da pokrivanje pukotine metalnom konstrukcijom nije uspelo zato što je usled ekstremnog pritiska došlo do formiranja kristalaste materije nalik na čestice leda, koja je zapušila ventile i onemogućila protok nafte ka površini.

Juče su na plažama na ostrvu Dofin u blizini obale Alabame primećene kuglice katrana, koje se analiziraju da bi se utvrdilio da li potiču od izlivene nafte. Lokalno stanovništvo medjutim ne čeka rezultate istrage i počinje da pravi peščane nasipe kako bi se zaštitili objekti na obali. Za ribolovce nema jednostavne zaštite.

“Baksuzna reč u našoj kući koju smo čuli više nego što smo hteli, bila je Katrina. Od sada će druga takva reč biti 'Britiš petroleum' ", priča ribolovac, Džordž Roig.

Naftna kompanija "BP" je saopštila da je ova nesreća već košta oko 350 miliona dolara, a bez blagovremenog rešenja za zaustavljanje izlivanja nafte, ta brojka bi lako mogla da skoči na nekoliko milijardi.

Američki Sekretarijat za odbranu je danas objavio snimak na kojem se vidi letelica tipa C-130 koja zaprašuje površinu naftne mrlje hemikalijama koje bi trebalo da rastvore naftu u vodi.

Ali kako prolazi vreme bez uspešnog rešenja za zaustavljanje izlivanja nafte koja uništava ekosistem, sve je izvesnije da bi ovo moglo da postane najgora ekološka katastrofa u Americi proteklih decenija.

XS
SM
MD
LG