Linkovi

Industrija ribe trpi zbog ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu


Tod Kejsi ppakuje ostrige iz države Vašington zbog nestašice onih iz Meksičkog zaliva

Izlivanje nafte u Meksičkom zalivu nanijelo je veliku štetu stanovnicima tog regiona i širom zemlje, koji su vlasnici fabrika za preradu, prodavnica za prodaju ribe na veliko, te restorana koji služe morske plodove iz Zaliva. Iako je izlivanje zaustavljeno, a ribolov u pojedinim područjima dozvoljen, i dalje postoji sumnja u pogledu ispravnosti ulova.

Vlasnik kompanije za preradu ostriga Tod Kejsi suočava se sa ozbiljnim problemom.

"Nema ostriga”, kaže on.

Kejsijeva porodična kompanija nalazi se na istočnoj obali savezne države Merilend. Zbog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu, udaljenom hiljadu kilometara, Kejsi je ostao bez zaliha ostriga i bio primoran da prekine operaciju čišćenja tih školjki tokom ljeta. On nije jedini. Većina ostriga, koje Amerikanci konzumiraju, vadi se u Zalivu, gdje su pojedina područja i dalje zatvorena za ribolov. Odluku o njihovom ponovnom otvaranju donose savezne države i federalna vlada. ž

Kongresmen Ed Marki je na nedavnom pretresu na Kapitol hilu upitao zvaničnika Agencije za hranu i lijekove Donalda Krejmera i naučnika iz nacionalne Agencije za okeanska i atmosferska istraživanja Bila Lera da li je bezbjedno konzumirati morske plodove iz Zaliva.

"Jeste. Kada govorimo o zagađenosti prouzrokovanoj naftnom mrljom, možemo da garantujemo za ispravnost ribe”, rekao je Krejmer.

Na pitanje Markija da li se slaže s tim i da li se slaže da je federalna vlada u mogućnosti da, bez ikakve sumnje, garantuje da je ribu koja je ulovljena u državnim vodama bezbjedno jesti kao i onu iz federalnih voda, Ler je odgovorio:

"Ulovljena riba ispunjava sve standarde naše dvije agencije”.

Industrija ribe trpi zbog ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu
Industrija ribe trpi zbog ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu

Uzgajivač ostriga iz Luizijane, Majk Vojsin, pozdravio je njihova svedočenja. Njegova kompanije godišnje vadi 45 do 75 miliona ostriga.

"Mojoj djeci i supruzi dao bih da jedu ribu, koja se u komercijalne svrhe lovi u otvorenim vodama okeana”.

Oporavak industrije međutim zahtijeva i podršku javnosti. Pojedini prodavci na ribljoj pijaci u Vašingtonu nisu u potpunosti spremni da je pruže. Rajan Evans i njegova porodica vlasnici su prodavnice “Džesi Tejlor Sifud”, već 70 godina. On ističe da trenutno ne kupuje morske plodove i ribu iz Zaliva.

"Želim da sačekam još malo, dok se ne uvjerim da je sve u redu”,
kaže Evans

Stalne mušterije, Telorija i Abraham Odon, nisu sigurni kada će ponovo jesti morske plodove iz Zaliva.

"Još uvijek razmišljam o tome. Možda i ne bih jela morske plodove, za koje znam da potiču iz Zaliva", kaže Telorija, dok Abraham dodaje:

"Vjerovatno bih jeo manju količinu”.

U američkoj prijestonici je, pored sumnji u ispravnost hrane iz Zaliva, prisutna i zabrinutost u pogledu dugoročnih posljedica naftne mrlje i hemikalija koje su korišćene za njeno čišćenje, po životnu sredinu i javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG