Linkovi

Obama i Kameron o izlivanju nafte


Američka vlada dala je naftnom gigantu BP-u 48 sati da ponudi plan za bolje prikupljanje nafte koja curi iz oštećene bušotine u Meksičkom zalivu.

U pismu upućenom u petak, admiral američke Obalske straže, Džejms Votson, naložio je operativnom direktoru BP-a Daga Satlsa da idenfitikuje dodatne metode da se zaustavi širenje naftne mrlje.

BP je u četvrtak američkoj vladi predao planove da se udvostruči količina nafte koja se prikuplja. Medjutim, potrebni veći tankeri, fleksibilne cevi i trajniji poklopac za platformu neće moći da se instaliraju pre sredine jula.

U svom pismu, admiral Votson je naveo da BP mora da uloži maksimalne napore da se taj proces ubrza.

U medjuvremenu, američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron razgovarali su telefonom o ekološkoj katastrofi u Meksičkom zalivu. Bela kuća je saopštila da su se dvojica lidera složila da BP mora da uradi sve što je u njegovoj moći da efikasno odgovori na trenutnu krizu.

Predsednik Obama je proteklih nedelja izuzetno kritičan prema BP-u koja je jedna od najvažnijih kompanija za britansku ekonomiju. Bela kuća je, medjutim, demantovala da je kriza dovela do napetosti izmedju Vašingtona i Londona. Obama će u ponedeljak posetiti Meksički zaliv, što je njegova četvrta poseta regionu od početka krize.

Predsednik je takodje pozvao najviše rukovodioce BP-a na sastanak u Beloj kući u sredu, ali nije poznato da li će mu prisustvovati i izvršni director kompanije – Toni Hejvord.

U jučerašnjem intervjuu za sajt Politiko, predsednik Obama je kritikovao članove američkog Kongresa, navodeći da snose deo krivice za slučaj izlivanja nafte.

Obama je primetio da bi mnogi zakonodavci, koji danas pozivaju vladu da preduzme akciju, pre samo šest meseci kritikovali bilo koji plan priprema za potencijalnu katastrofu. On je rekao da bi ti zakonodavci takav zahtev okarakterisali kao “rasipanje novca poreskih obveznika”.

Predsednik je takodje istakao da su mnogi ljudi koji pozivaju vladu da učini više u Meksičkom zalivu isti oni koji su je kritikovali da se "previše meša u sve oblasti."

XS
SM
MD
LG