Linkovi

Pogoršava se situacija u Meksičkom zalivu


Situacija u Meksičkom zalivu pogoršava se iz dana u dan, nakon što ni najnoviji pokušaj kompanije Britiš Petroleum da zaustavi izlivanje nafte nije uspio. Obamina administracija upozorava Amerikance da se pripreme za najgori scenario.

Britiš Petroleum okreće se se sedmom planu za zaustavljanje izlivanja nafte u vode Meksičkog zaliva. Nakon neuspjeha najnovijeg pokušaja, zvaničnici te kompanije priznaju da bi mogli proći mjeseci prije nego što se izlivanje u poptunosti zaustavi.

“Pomoćna bušotina, koja bi trebalo da bude završena u avgustu, svakako je krajnje rješenje ove situacije”, kaže izvršni direktor kompanije Bob Dadli.

Glavni savjetnik predsjednika Obame za zaštitu životne sredine, Kerol Brauner, međutim upozorava Amerikance da se pripreme za najgori scenario.

“Mislim da bi Amerikanci trebalo da znaju da je moguće da će se nafta izlivati do avgusta kada bi trebalo da budu završene pomoćne bušotine.”

Prema novoj metodi, roboti na dnu okeana preseći će cijev iz koje ističe nafta i pokriti je ljevkastom napravom koja treba da prikuplja naftu. BP planira da pumpa zagrijanu morsku vodu prema oštećenoj bušotini, da bi i nafta koja stiže do površine imala višu temperaturu. To bi trebalo da spriječi formiranje leda u cijevi, koji je omeo prethodni pokušaj zapušavanja pukotine.

“Ljudi koji rade na zaustavljanju izlivanja nafte su međutim već umorni, psihološki iscrpljeni. I zbog toga su možda skloni da prave više grešaka", smatra profesor na unirezitetu države Teksas Ted Peca.

Naučnici su u međuvremenu saopštili da se nafta proteže kilometrima na dubini od više stotina metara. Direktor BP-ija je međutim odbacio te tvrdnje.

"Nafta je na površini vode. Ona uglavnom ne ostaje na dubini, već se razliva po površini zbog razlike u gustini", naglasio je direktor Britiš Petroleuma Toni Hejvord.

Šestonedjeljeno isticanje nafte u Meksički zaliv je vjerovatno najveća ekološka katastrofa sa kojom se se Sjedinjene Države suočile.


XS
SM
MD
LG