Linkovi

Najveće izlivanje nafte u istoriji SAD


Vijesti o izlivanju nafte u Meksičkom zalivu i danas su loše. Dok Britiš Petroleum pokušava da zaustavi curenje pomoću novog postupka, vlada je danas saopštila da je u okean izliveno mnogo više nafte nego što se prvobitno procjenjivalo odnosno najveća količina u američkoj istoriji. Nacionalni centar za uragane u međuvremenu upozorava da bi zbog naleta oluje, nafta mogla da završi na kopnu.

Dok se nastavljaju napori Britiš petroleuma da spriječi dalje curenje nafte u Meksičkom zalivu, vlada procjenjuje da je količina izlivene nafte mnogo veća nego što se prvobitno strahovalo. Riječ je o 12 do 19 hiljada barela dnevno, iako se BP nada da, zahvaljujući novom postupku, može uskoro da zaustavi izlivanje.

“Vjerujem da ćemo u naredna 24 sata znati da li je procedura uspješna. Još je međutim rano govoriti o ishodu”, kazao je jedan od direktor BP-ija Dag Satls.

Zvaničnici kompanije saopštili su jutros da se čini da iz cijevi bušotine uglavnom izlazi mulj, a ne nafta.

“To pomalo podsjeća na obaranje ruku. Potrebna vam je istovjetna snaga da pokušate da potisnete mulj niz cijev dok iz nje izlazi nafta”, naglasio je izvršni direktor Bob Dadli.

Napori da se očisti naftna mrlja takođe nailaze na brojne prepreke. U proteklih 38 dana, najmanje sedam miliona galona nafte izlilo se u vode Zaliva, ugrožavajući oko 160 kilometara obale Luizijane.

“Izgubićemo više obale zbog ove katastrofe nego zbog sva četiri uragana. To je za sada procjena, za koju mislim da će se ostvariti”, smatra predsjednik jednog okruga u Luizijani Bili Nageser.

Objavljeni su i izvještaji da je Britiš Petroleum koristio jeftiniju opremu za obezbjeđivanje naftne bušotine, što je dovelo do curenja koje je, prema mišljenju istražitelja, vjerovatno izazvalo eksploziju.

Direktorka vladine agencije koja nadgleda podmorsku eksploataciju nafte, Elizabet Birnbaum, u međuvremenu je jutros pod pritiskom podnela ostavku.

XS
SM
MD
LG