Linkovi

BP započeo proceduru zapušavanja platforme


BP započeo proceduru zapušavanja platforme
BP započeo proceduru zapušavanja platforme

Energetski gigant BP započeo je da upumpava mešavinu mulja i cementa u potopljenu bušotinu u Meksičkom zalivu, u nastojanju da zaustavi izlivanje ogromnih količina nafte u more. Predstavnici BP-a saopštili su da bi procedura mogla da traje dva dana.

Medjutim, stručnjaci neće odmah biti u stanju da procene da li je manevar bio uspešan, a u slučaju neuspeha, ekološka katastrofa u tom regionu mogla bi da bude još veća. U medjuvremenu, stanovnici Luizijane očajnički očekuju rezultate.

Sve oči uprte su u podvodne kamere kompanije BP – kako bi se videlo da li je moguće zapušiti naftu koja već 37 dana curi u Meksički zaliv. Obalska straža dozvolila je kompaniji da započne sa sprovodjenjem procedure koja podrazumeva zapušavanje cevi bušotine mešavinom teške tečnosti nalik na gusti mulj – i cementa.

Procenjeno je da su nam šanse za uspeh izmedju 60 i 70 procenata”, naveo je Endrju Hejvord, izvršni direktor BP-a.

Situacija je još napetija budući da je u pitanju rizična procedura koja bi mogla da dovede do novog pucanja bušotine, i još obilnijeg izlivanja nafte.

Predsednik Obama izjavio je da bi uspeh procedure značajno smanjio izlivanje nafte u Meksički zaliv, a da u slučaju neuspeha postoje i druge opcije:

Moja adminsitracija intenzivno radi sa naučnicima i inženjerima kako bismo istražili sve moguće opcije, i uložićemo sve potrebne resurse da se izlivanje nafte zaustavi. Medjutim, velika šteta je već naneta – domaćinstvima, prirodi, životinjskom svetu u Meksičkom zalivu. Izgubljeni su životi… Mi nećemo mirovati dok se bušotina ne zatvori, i dok se ne okonča proces čišćenja Meksičkog zaliva od nafte.

Obama je najavio da će u petak otputovati u zaliv kako bi se lično uverio u napore koji se ulažu da se zaustavi curenje nafte. Medjutim, demokratski politički strateg Džejms Karvil – poreklom iz Luizijane – kritikovao je predsednika da nije dovoljno aktivan u sprečavanju katastrofe.

"Morate da dodjete ovde, preuzmete kontrolu, zadužite nekog za situaciju I pokrenete stvari, jer mi ovde propadamo!”, apelovao je Karvil.

Kompanija BP sada inače priznaje da su postojali snažni znaci upozorenja da je prirodni gas ušao u bušotinu gotovo sat vremena pre eksplozije na platrofmi, i naziva odluku da se nastavi sa bušenjem – “fundamentalnom greškom”.

XS
SM
MD
LG