Linkovi

Novi napori BP-a da zaustavi izlivanje nafte


Inženjeri naftnog giganta BP-a ulažu nove napore da zaustave izlivanje velikih količina nafte u Meksičkom zalivu. Radnici pokušavaju da zapuše podvodnu cev iz koje curi nafta pomoću druge cevi, kako bi se nafta usmerila i pokupila na površini.

Dosadašnji pokušaji BP-a da zaustavi naftnu mrlju nisu bili uspešni, a iz bušotine koja je potonula posle eksplozije pre više od tri nedelje, izlivaju se stotine hiljada litara nafte dnevno.

Direktor kompanije BP, Toni Hejvord, izjavio je za radio BBC da se nada da će se izlivanje nafte zaustaviti u narednih sedam do deset dana. Medjutim, on je dodao da će, “u najgorem slučaju, izlivanje potrajati još duže”, te da je “nemoguće reći koliko”.

Američki predsednik Barak Obama naredio je da se sprovede kompletna revizija rada agencije koja kontroliše proces bušenja nafte u SAD. On kaže da će se tom revizijom okončati “prijateljski odnos” američkih regulatora i naftnih kompanija. Toni Hejvord smatra da će incident “transformisati” eksploataciju nafte na morskim dubinama ali je naglasio da ne veruje da takve aktivnosti treba da budu zaustavljene.

XS
SM
MD
LG