Linkovi

Naftna mrlja plovi ka obali Luizijane


Obamina administracija proglasila je izlivanje nafte u Meksički zaliv posle eksplozije na platrformi Britiš Petroleuma - „dogadjajem od nacionalne važnosti“, što će federalnoj vladi omogućiti da izdvoji resurse za čišćenje mrlje.

Naftna mrlja trenutno se nalazi na 25 kilometara od obale Luizijane, čiji je guverner Bobi Džindal proglasio vanredno stanje. Sekretar za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano, izjavila je u Vašingtonu da koordinisana grupa federalnih agencija, uz pomoć Obalske straže, radi na suzbijanju izlivanja nafte.

Bela kuća šalje Dženet Napolitano, da zajedno sa sekretarom za unutrašnje poslove Kenom Salazarom i administratorkom za zaštitu životne sredine Lisom Džekson proceni situaciju u Meksičkom zalivu.

Pošto su otkrili drugu, a zatim i treću mrlju, pripadnici Obalske straže sada veruju da se, zbog prošlonedeljne eksplozije na naftnoj platformi Britiš Petroleuma, u Meksički zaliv dnevno izliva 5,000 barela nafte – pet puta više nego što su mislili pre samo 24 sata. Britiš Petroleum to osporava.

Prema našim procenama, radilo se o hiljadu barela dnevno“, naveo je Dag Satls, izvršni direktor Britiš Petroleuma za eksploataciju i proizvodnju nafte.

Podvodni roboti koji rade na dubini od 1,500 metara – nisu uspeli da uspore izlivanje nafte.

Naftna mrlja, duga 160 kilometara, preti da već u petak dospe do močvara i ribnjaka Luizijane. Za sada nema brzog rešenja krize, a morske kornjače, delfini i još 400 drugih vrsta u Meksičkom zalivu – već su ugroženi.

Veoma je važno da očuvamo svoje ribnjake, ušća i životinjski svet u njima“, istakao je guverner Luizijane, Bobi Džindal.

U trci sa vremenom i plimom, Obalska straža je uspešno isprobala eksperimentalno rešenje – paljenje nafte. Sada se planira paljenje po velikoj površini, pre nego što bude prekasno.

To nije savršeno rešenje, njime se povećava zagadjenost vazduha i može da izazove probleme u disanju morskih vrsta", ocenjuje direktora kampanje za zaštitu okeana, Džeki Savic.

Inače, prema federalnom zakonu, Britiš Petroleum je kao vlasnik platforme obavezan da snosi troškove čišćenja u Meksičkom zalivu.








XS
SM
MD
LG