Linkovi

Republikanci se spremaju za "super utorak"


Bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni na predizbornom skupu u Kantonu, u državi Ohajo, 5. mart 2012.

Možda najvažnija trka republikanskih predsedničkih pretendenata medju primarnim izborima u 11 saveznih država na sutrašnji, takozvani 'super utorak' je u Ohaju – državi koja je u prošlosti glasala i za republikance i za demokrate na predsedničkim izborima. Samo dan pred to glasanje, mnogi republikanski birači još uvek su neopredeljeni u pogledu predsedničkog pretendenta koga bi želeli za kandidata svoje stranke.

Text: Nedelja ujutro u baptističkoj crkvi u Vestervilu u Ohaju - dva dana pred republikanske primarne izbore:

„Ovo je neverovatna prilika da iskoristimo svoja prava data od Boga, ali to je i naša gradjanska i duhovna odgovornost,“ kaže pastor Met Keler.

Dejv Sekston, koji sprema za pastora, kaže da su moral i tradicionalne vrednosti kandidata najvažniji. On ukazuje da će verovatno glasati za bivšeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma, ali uz odredjenu rezervisanost:

„Voleo bih da je u ovoj trci i jedan istinski fiskalni i moralni konzervativac, a ne verujem da imamo takvog na ovim izborima.“

Ekonomija je ključno pitanje za većinu birača u ovoj državi na američkom srednjem zaoadu, sa velikim brojem fabrika i farmi koje su smanjile broj radnih mesta u proteklim godinama. Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni i bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum vode u anketama. Na predizbornom skupu Rika Santoruma nadomak Sinsinatija, birači navode da cene njegove tradicionalne vrednosti. Medjutim, jadan od njih, Džordž Braun, ukazuje da želi da bude uveren u njegove kvalitete. On ističe da je kandidatu potrebna harizma da porazi predsednika Obamu u novembru:

„Želim da vidim kako će Rik reagovati u ličnom kontaktu sa okupljenima, koliko je prisan, jednostavno da steknem bolji utisak o njemu.“

U centru Sinsinatija, Mit Romni je domaćin jedne nezvanične večere.

Medju prisutnima je i student finansija Vajat Bejker

Pošto sam zauzet na koledžu teško mi je da steknem sveukupnu sliku. Medjutim, sudeći po onom što sada znam, podržavam Romnija.“

Nedavno ispitivanje javnog mnjenja ukazuje da 43 posto birača u Ohaju nije sigurno za koga će glasati. To je slučaj i medju veoma politički angažovanim ljudima na večeri republikanske stranke u okrugu Delaver nadomak Kolambusa. Džef Benton je penzionisani bankar:

„Zbilja se još nisam opredelio. Sva četvorica kandidata imaju aspekte koji mi se dopadaju i koji mi smetaju.“

Birači obično, kad glasaju, više važnosti pridaju ekonomskim nego socijalnim pitanjima, kaže politički ekspert Dženifer Loles sa Američkog univerziteta u Vašingtonu.

„Mit Romni se svakako smatra pouzdanijim od Santoruma kad je u pitanju ekonomija. Medjutim, Rik Santorum se smatra uverljivijim kao istinski socijalni konzervativac.“

I Romni i Santorum nastoje da steknu podršku neopredeljenih birača koji bi mogli da odrede ishod sutrašnjih primarnih izbora u Ohaju.

XS
SM
MD
LG