Linkovi

OECD: Povećati fond za hitnu pomoć EU


Anhel Gurija, generalni sekretar Organizacije za evropsku saradnju i razvoj-OECD (desno) sa evropskim komesarom za ekonomske poslove, Olijem Renom u Briselu, 27. mart 2012.

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj je saopštila da eurozona treba da stvori mnogo veći fond za hitnu finansijsku pomoć u budućnosti, čak veći nego što je Nemačka spremna da prihvati.

Evropski lideri razmatraju mogućnosti formiranja većeg fonda u slučaju da velikim zemljama - poput Italije i Španije - bude potrebna pomoć za isplatu dugova.

Anhel Gurija, generalni sekretar Organizacije za evropsku saradnju i razvoj, izjavio je da ministri finansija država eurozone koji će narednih dana da se sastanu u Kopenhagenu treba da stvore fond u iznosu od hiljadu i trista milijardi dolara. Gurija je rekao da bi veći fond uverio međunarodna finansijska tržišta da je eurozona ozbiljna u pogledu rešavanja dvogodišnje dužničke krize evropskih država.

Novi stalni fond eurozone za finansijsku pomoć od 664 milijarde dolara, treba da počne da dejstvuje u julu. Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je rekla da bi privremeni fond spasa u kojem je ostalo 266 milijardi dolara, mogao da dejstvuje zajedno sa novim fondom.

XS
SM
MD
LG